понеделник, 19 декември 2016 г.

Най-красивите снимки на сръбски градове от въздуха


Иванчанинът Урош Йелич със снимки на своя град от въздуха очарова фейсбук, а и припомни колко хубава може да изглежда Сърбия на снимки. Особено като се слеят красиви цветове, кадър и невсекидневна перспектива, както сам казва.

С фотография не се и занимава толкова, колкото със снимането на видео, реклами, документални филми, а дори и сватби. От лятото е собственик на дрон, може би най-добрият в класа за широка употреба, признава нескромно.

- Това не беше малка инвестиция за нашите условия, но не го смятам за играчка предвид размера, а като мощен уред от който може да се заработи за живеене - казва Урош.

Управлението на дрона не е просто, заради пилотирането, но и се научава. Чрез приложение с което са свързани телефона и камерата се следи какво се случва във всеки момент. Добрият фотоапарат и обектив се подразбират в тази работа. Те ми помогнаха през половината октомври да хвана панорамата над Иваница.

- Мисля, че дронът беше на височина от около 100 метра когато щракнах. Идеята беше да направя провокация, защото водопадът, който никога не е бил защитен знак на града беше перфектен. Този днешният е подигравка и това може да се види като се сравни със стари снимки. Стана екстра. Прекрасни цветове, специфично настроение - обяснява Урош.

И снимането и монтажът прави сам. Тогава най-добре усеща пространството, вижда какво може да снима и кои са най-добрите точки. Разкри какви условия са най-благоприятни за шедьовър.

- Определено всичко зависи от околната среда, но най-добре е сутрин, на изгрев, и следобед, преди залеза, заради сенките. На обяд слънцето е в зенита си и не е най-добрият вариант - изтъква Урош, който едва чака снега да изпробва всичките си идеи.

Вижте как изглеждат други градове в Сърбия заснети от въздуха:

Нови Сад

Пощенската картичка на Нови Сад е създадена през март и е продукция на W1 Solutions и LP Studio.





Както казаха от W1 Solutions видеото е направено преди държавата да приеме закон за притежание на мултиротор с дистанционно управление (дронът има автономно летене, докато за онова което масово се нарича дронове е необходимо пилот да управлява летенето от земята).

Ниш

Заснемането на Ниш е дело на фирмата Flymedia и е направено през 2014 г с помощта на дрон на който е имало GoPro камера.



- Когато тогава всичко във връзка с дроновете още беше непознато, а се случи да имам първи, не беше трудно да се стигне до идеята за заснемане от въздуха. Всичко продължи много кратко, снимането беше може би четири или пет дни, и монтажът няколко часа. Съжаляваме, че не направихме по-дълъг клип, но това е в плановете за 2017 г. Лично съм най-горд със заснемането на Съборната църква, въпреки че кабелите и дърветата ни създаваха проблем. А визуално най-много ми харесва частта от клипа в който се вижда крепостта - казва Милан Костич от Flymedia.

Белград

Фотографиите на Сърбия на Драголюб Замурович са обиколили света. Погледнал е под всяко камъче и е "скачал по облаците" над родината си, за да я представи по най-добрия възможен начин.

Той казва, че преди всичко трябва да се държи сметка на сигурността, да не закачите някъде някой стълб или да не паднете. Няма отпускане!

Зелени венац
Миячи на прозорци

От друга страна, изтъква, че е много по-хубаво когато една повърхност се гледа отгоре, изглежда като абстрактна снимка.

- Трябва да се знае кога се лети заради дължината на сенките. Не е еднакво когато летите по обяд и когато е рано. Когато летите с някое бързо превозно средство каквото е хеликоптер, тогава първо фокусирайте долу животните, хората, всичко това се движи, не можете да правите това когато светлината е по-слаба. От балон можете да снимате и когато няма достатъчно светлина, така че е много по-качествено. Сутринта или вечерта са най-добри, когато сенките са по-дълги, когато се вижда в три измерения - обяснява Замурович.

Казва, че е преживял всичко докато снима. Веднъж дори кацнал в двора на непознат човек.

Пазар

Калемегдан


Ада Циганлия
- Полетяхме някъде около Белград и в момента спря вятърът. Това се случва рядко, бяхме в голям балон, изчезна ни горивото и тогава се спуснахме ниско. Човекът отдолу извика "Слезте на по кафе" и разбира се бързо се спуснахме. Аз на своя балон съм сложил мотор, така че това повече да не ми се случва. Ако изчезне вятърът, имам мотор, за да мога да се насочвам накъдето искам - заключава Замурович.

Ягодина, Тръстеник, Крагуевац, Кральево, Белград, Панчево

Военният пилот Бобан Талевски за себе си казва, че по природа е артистична душа. Затова между колегите, освен като голям професионалист, е познат и със своите фотографии на Сърбия от въздуха.

- Когато полетите на някаква задача както ние редовно правим, виждате някои впечатляващи гледки, които са невероятни за описване. Себично е такова нещо да се пази за себе си, така че ползвам всяка възможност с апарата да запечатам красотата, която виждам отгоре - разказва Талевски.

Белград

Белград



Белград

Белград



Белград

Белград



Белград

Тръстеник


Тръстеник



Тръстеник
 
Когато я гледаш от въздуха, Сърбия е, казва Бобан, напълно различна история.

- Има толкова красиви планини като Тара, Златибор, Копаоник. Дунав също така е нещо специално, каньонът Увца, Овчарско-кабларската клисура, Войводина изшарена от нивите си. Дори и магистралата Белград - Ниш от въздуха е красива, като някаква наша Китайска стена. Мога до утре да изброявам. Сърбия е една красавица - казва този пилот.

А ние във всичко сме съгласни с него.

Насладете се...

Панчево

Панчево



Панчево

Кральево



Кральево

Кральево

 
Ягодина

Ягодина



Ягодина

Крагуевац



Крагуевац

Крагуевац



Крагуевац

Крагуевац

 
Крагуевац