петък, 9 декември 2016 г.

7 чудеса на България

България е чудесна страна скрита в планините на Южните Балкани, където е разположена още от древни времена. Дългата й история и красивата й територия крият чудесни места и структури. Това е списък на Седем чудеса на България и тези места си заслужават да бъдат посетени, ако смятате да посетите тази държава. В България има древна тракийска история и много места, които са по-стари от нашата цивилизация като цяло.
Perperikon_Nenko_Lazaro
Перперикон и Татул

Древният тракийски град Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния град Кърджали, на каменист хълм с височина 470 м, за който се смята че е бил свещено място. Перперикон е най-големият мегалитен ансамбъл на Балканите. Смята се, че известното светилище и оракулски храм са посветени на Дионис. Неговата впечатляваща структура е открита през април 2001 г. Акрополът е построен от огромни каменни блокове, а стената е с дебелина 3 метра. Интересно е, че някои от каменните олтари са използвани за придаване в жертва на хора и животни. Мегалитният монумент Татул е на 35 км разстояние от Кърджали. Това място е използвано за жертвоприношения за Бога на Слънцето, защото посоката на монолита сочи към Слънцето. По тази причина монументът стана известен като българския Стоунхендж.
RilaMonastery
Рилският манастир

Рилският манастир е най-големият в България и един от най-големите в Югоизточна Европа. Той се намира във величествената вековна планина Рила на височина 1147 метра над морското равнище. За повече от 10 века Рилският манастир е център на поклонници на духовността и красотата. Манастирът пази впечатляващи произведения на християнското изкуство. Основната църковна сграда има най-големият позлатен иконостас в България, декориран с впечатляващи дърворезби. Манастирският музей пази свещения кръст, направен от цяло парче дърво от майстор Рафаел със 104 религиозни теми и 650 миниатюри. Легендата гласи, че майсторът е работил над кръста 12 години и е загубил зрението си докато го приключи.

Велико Търново, Царевец и Арбанаси

Велико Търново е бил център на политическия, икономическия и културния живот за повече от 200 години по време на Второто Българско царство от 12 до 14 век. Замъкът Царевец и Патриаршията - двете основни институции от това време са разположени на връх Царевец, а много жилищни и административни сгради са построени по хълма. Крепостта Царевец е основната във Второто Българско царство. По това време хълмът е покрит от жилищни сгради, занаятчийници и редица църкви. Изкопните работи разкриха повече от 400 жилищни сгради, 22 църкви и 4 манастира. Старинно селище Арбанаси е разположено на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, на 4 км от Велико Търново. Отличава се с впечатляващите къщи и църкви с богата вътрешна украса, дърворезба, картини създадени през XVI - XVII век. Тези уникални монументи на архитектурното наследство са причина Арбанаси да бъде често посещаван не само от туристи, а и от учени, археолози, историци, архитекти и изкуствоведи. С царски декрет от 1921 г селището е обявено за курорт, а през 2000 г е обявено за "историческо селище" с национално значение.
Belogradchik
Белоградчишките скали

Белоградчишките скали са уникални скални образувания разположени в западната част на Балканския планински масив. Те покриват площ с 30 км дължина и 15 км широчина. Скалите са разположени на 170 км северозападно от София. Има страхотни конгломерати от пясък и варовик с червеникави, сиви и жълти слоеве. Странните скални формирования са се получили в следствие на природни елементи - дъжд, вятър и слънце, през повече от 200 милиона години. Природата трансформира формите на скалите в скулптури на митични създания и хора, животни и птици.
 Nessebar_Festungsmauern
Старият Несебър и старият Созопол

Несебър се намира на малък остров, свързан със сушата от четиристотин метра път. На 30 км е от черноморското пристанище Бургас. Несебър също така е един от най-старите градове в Европа и има богати архитектурни монументи от средните векове. Градът е територия на старото тракийско селище Месемврия основано през второто хилядолетие преди Христа. През 1956 г градът получава от властите статут на архитектурен и градски резерват. Има впечатляващи останки от древна крепостна стена, чийто порти датират от трети или четвърти век. Известен е също и с богатите църкви от пети и шести век и от Средновековието - от десети до четиринадесети век, които са шедьоври на българската и византийската архитектура. Уникалната атмосфера на града се допълва от 60 къщи от българския Ренесанс, групирани в няколко места. Древната част на Несебър е културен паметник на ЮНЕСКО и е в списъка на световното културно наследство. Созопол е най-старият град на българското черноморие. Намира се на 40 км от Бургас. Първото селище е основано в края на четвърти и началото на пети век преди Христа. По-късно гръцки заселници от Мала Азия основали града Аполония. Аполония бил най-големият и най-богатият град на Черно море, център на интензивна търговия и изкуство. В днешни дни Созопол е един от основните туристически центрове в България. Комбинира древните времена и модерността. Повече от 200 къщи датирани от средата на 18 век до началото на 19-и, както и тесните павирани улици допринасят за романтичния изглед на стария град. Има редица църкви, манастири и параклиси.
RilaLakes
Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са най-красивия езерен комплекс в България. Езерата са на 2500 м надморска височина в Северозападната част на планината Рила. Те са близо до град Дупница, който е на 60 км от столицата София. Езерата са на тераси. Ниската част е комплекс заобиколен от красиви цветни поляни с планински цветя и храсти. По-високата част е обиколена от величествени скали, които стоят от векове до езерата. Официалното номериране на езерата е от върха към дъното и имената са както следва: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Детелината, Рибното езеро и Ниското езеро. Водата в езерата тече от едното към другото и дава рождението на реката Герман. Когато е слънчево и тихо водата в езерата е спокойно и кристално чиста, но когато е буреносно езерата изглеждат тъмни и турбулентни. През зимата те замръзват и са покрити от дебел пласт сняг.
Plovdiv
Старият Пловдив

Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Първото селище е отпреди около 8000 години. Старата част е разделена от остатъка от града като резерват, защото характерните архитектурни специфики на българските ренесансови къщи са събрани на три хълма - Небет тепе, Джамбас тепе и Таксим тепе. В края на 18 век т.нар. пловдивски стил става установен като нов стил на градската къща. Има два големи подстила: асиметричен и симетричен. Най-старите асиметрични къщи имат артистични фасади, прозорци с арки, веранди към двора на къщата и вестибюли с дървени греди на пода. Симетричният стил датира от 1830 г и типично има входен салон, около който има четен брой стаи с един и същ размер. В допълнение на симетричния план тези къщи се характеризират с богата барокова украса на стените и традиционни дърворезби на таваните, вратите и вградените шкафове. Това е причината архитектурният феномен да е известен като български барок. Древният театър построен от Марк Аврелий през втори век също е разположен там. Това е най-впечатляващата постройка запазена от римските времена.