петък, 9 декември 2016 г.

20 факта за България, с които да се гордеем

Нараства тенденцията за популяризиране на интересни факти за страните и българите решиха да предложат 20 факти, които си струва да се знаят за родината ни от света. Тези факти представят за България интересна научна, историческа, актуална, географска информация. Ето и 20 интригуващи факта относно нашата страна.

1 България е единствената държава в Европа, която не си е променяла името от създаването си. Това се е случило през 681 година.
BULGARIANAME
2 Най-старото златно съкровище в света е открито в България (в 294 гроба са намерени 3000 златни предмета датиращи отпреди повече от 6000 години).
BULGARIAGOLD
3 Българите си поклащат главата, когато имат предвид Да, а климат за Не.
BULGARIANOD
4 Българската фолклорна песен "Излел е Делю хайдутин" на българската фолклорна певица Ваня Балканска е изпратена в космоса на борда на американския космически кораб Вояджър, като част от колекцията на най-добрите произведения на цивилизацията - послание към извънземните интелекти.

5 Лактобацилус Булгарикус - бактерията отговорна за придаването на българското кисело мляко уникалния му вкус и консистенция, може да се намери само в българския въздух.
BULGARIAbacteria
6 Българската армия никога не е губила нито едно бойно знаме в битка.
BULGARIAflag
7 Джон Винсънт Атанасофф е физик и изобретател с български корен, най-известен със създаването на първия дигитален компютър.
BULGARIAcomputer
8 Почти една трета от България е покрита с гори.
BULGARIAforest
9 Розите, които растат в "Розовата долина" на България произвеждат (70-85%) от световното розово масло - компонент в повечето парфюми.
BULGARIAroses
10 Българската православна църква е най-старата православна църква.
BULGARIAchurch
11 С приемането на България в ЕС на 1 януари 2007 г, кирилицата стана третата официална азбука на ЕС.
BULGARIAalphabet
12 Първата бомба пусната от самолет във военната история е дело на българските военновъздушни сили по време на Първата Балканска война, на 16 октомври 1912 година от лейтенант Радул Милков и лейтенант Продан Таракчиев.
BULGARIAairbombing
13 Рилският кръст е дървен кръст със 140 микроскопични сцени от библията, които съдържат повече от 1500 фигури. Най-големите от тях не са по-големи от зрънце ориз.
BULGARIAcross
14 Стефка Костадинова спечели Световното първенство във високия скок в Рим със сензационните 2,09 метра. Изминаха 28 години и никоя друга жена не е повторила и подобрила този рекорд.
BULGARIAjumping
15 Друг световен рекорд беше притежание на Йорданка Донкова на 100 метра с препятствия. С време от 12,21 секунди този рекорд не беше подобрен 27 години.
BULGARIAhurdle
16 Българският актьор Захари Бахаров получи роля на племенния вожд Лобода в петия сезон на хитовия сериал на HBO Игра на тронове.
BULGARIAgameoofthrones
17 През 1976 г ЮНЕСКО обяви древния български календар за най-точния в света.
BULGARIAcalendar
18 Райна Касабова е била пилот от българските военновъздушни сили и първата жена в света участвала във военен полет.
BULGARIAairpilot
19 Ванга е известна българска пророчица. Вярва се, че много от предсказанията й са се сбъднали.
BULGARIAprohphet
20 Кирилицата е създадена по време на Първото българско царство през 9 век в книжовната школа в Преслав от братята Кирил и Методий. Българинът свети Климент от Охрид пък е творецът на буквите в кирилицата, които се използват и до днес.
BULGARIAcyrillic