четвъртък, 1 декември 2016 г.

Ноле на детски въпрос: Не съм паднал, само седнах да си почина, за да се върна по-силен!


Новак Джокович се прибра в родния Белград, за да присъства на сватбата на добрия си приятел и колега Виктор Троицки, както и на тридесетата годишнина на брака на родителите си, а отдели и от времето си да се срещне с най-младите тенисисти, треньори и работещите в Тенис съюза на Сърбия и сподели с тях доста от опита си в своята кариера. Главната тема беше влиянието на силата на мисълта над резултатите в спорта, а Джокович между останалото говори за психологическия подход към мачове, тренировки, и други професионални задължения.

Децата ги интересуваха детайли във връзка с правилното хранене и добавките в спорта, какво трябва да ядат и пият по време на тренировка, преди и след мачовете.

Стана дума и за медицината в спорта, за психотерапевтичните методи, как да се победи нервното напрежение, блокирането между тренировката и излизането на терена, борбата с притисканията и очакванията, страхът от загуба, как да се преминат редицата пречки на пътя към максимума.

Повече от сто момчета и момичета имаха куп въпроси, а един от тях постави седемгодишен малчуган от ТК Дрил.

- Ноле, защо падна? Новак на този въпрос се усмихна, приближи се до момченцето, а отговорът заслужи големи аплодисменти:

- Не съм паднал. Само малко съм седнал да се отморя, за да се върна още по-силен!

Събирането с децата е част от образователните активности на Тенис съюза на Сърбия и Новак Джокович, които се трудят колкото се може по-често младите играчи и треньори да получават опит, за да им помогнат да напредват с резултатите.

На срещата присъстваха д-р Ненад Дикич от АДАС, майсторът на двойки Ненад Зимонич, Богдан Обрадович, селекционер за Купа Дейвис, Татяна Йечменич, селекционер за Купа Фед, Здеслав Милинкович, доктор на отбора Сърбия за Купа Дейвис и много други.