вторник, 20 декември 2016 г.

Бонбониера предизвика скандал между Словения и Хърватия

Мапа због које су Словенци вратили бомбоњеру Хрватима
Хърватското посолство в Словения изпрати на своите словенски колеги, работещи в Министерството на външните работи, кабинета на премиера Миро Церар и президента Борут Пахор бонбониери като новогодишен подарък, който беше оценен като "немислима провокация".

Словенските политици не са останали щастливи, пише местният "Дневник" и допълва, че тази постъпка е оценена като немислима провокация.

На бонбониерите "Крашовой" (марка шоколадови изделия - б.р.) е било написано "Поздрав от Хърватия", а на кутията е картина от част от картата на Хърватия, а когато капакът се вдигне, се вижда и остатък от картата на която границата между Словения и Хърватия е начертана на средата на Пиранския залив.

Тъй като границата между двете държави още не е утвърдена, Министерството на външните работи е върнало бонбониерата на Посолството на Хърватия и то в торбичка с надпис "I feeel Slovenia".

Словенските дипломати не пожелаха да коментират случая, за да не вгорчат междусъседските отношения, но някои се питат, както пише "Дневник", как хърватската провокация, докато се чака решение на Арбитражния съд, ще бъде оценена от останалите членове на Европейския съюз.