понеделник, 12 декември 2016 г.

Миомир Кецманович пише история в младежкия тенис, дава заявка да наследи Ноле


Най-добрият тенисист сред младежите в света и Сърбия, 17-годишният Миомир Кецманович е победител в един от най-престижните турнири на света за младежи в конкуренцията до 18 години, известният Ориндж Боул, който от 1947 година се провежда във Флорида. След титлата, която изкова на този турнир през 2015 г, повтори същото и през 2016 г и то като най-добър младеж в света. В борбата за новия трофей, първият младеж на планетата Кецманович победи втория в схемата Жу Вибинг от Китай с 6:3, 6:1.

Преди седем дни Миомир спечели дубъл на още един световно известен младежки турнир, който всяка година събира световния елит - Еди Хер във Флорида.

Ориндж Боул, който съществува и се провежда редовно от 1947 година е печелен от Макенроу, Бьорг, Лендъл, Федерер, Родик, но никой от тях не е успял да защити трона си, което днес се отдаде на Миомир. Само двама тенисисти преди него в историята на турнира са успявали да постигнат това, става въпрос за американците Харолд Соломон (1969, 1970) и Били Мартин (1973, 1974).

Кецманович в борбата за трофея през 2015 г победи вицешампиона от 2014 г - гърка Стефанос Цисипас с 6:3, 2:6, 7:6 (5) и тогава стана най-младият победител в Ориндж Боул в конкуренцията до 18 години на 16 години и 3 месеца в 69-годишната история на турнира, този рекорд продължава да е негово притежание. Досега в списъка на шампионите в Ориндж Боул от тенисистите в Сърбия са се записали Ласло Джере (конкуренция до 18) и до 14 Янко Типсаревич.

В последния месец Миомир е изграл 32 мача и записа 29 успеха.

"Много съм щастлив и доволен от всичко което направих в последния месец, но и през цялата година. Зад мен са отлични мачове, големи победи, трофеи, достигнах първо място в класирането. Работих много и упорито, за да стигна до тези резултати и накрая цялата тази работа и труд се изплатиха. Знам, че направих нещо изключително, но още не съм осмислил всички части от успеха. След няколко дни ще разбера големината на този успех и подвиг. Но, преди всичко искам добре да си отдъхна. Струва ми се, че не съм толкова уморен физически, но напрежението под което се поставих взема данък. Във всеки случай съм горд от това което съм постигнал. Казват - влезе в тенис историята. Ако е така - хубаво. Всички тези успехи ме задължават да работя още по-добре. Избрал съм своя път, пътят на тенисиста и сега няма връщане, нито някакво самодоволство. Спортът е такъв, кара те непрестанно напред. На работа, и работа, и работа...", заяви първата ракета на младежкия тенис Кецманович.

Ориндж Боул за младите тенисисти е неофициално световно първенство. На тенис скалата е веднага след четирите турнира от Големия шлем.

През 2016 г Миомир игра и на мъжки турнири от фючърс сериите, в листата на АТП заема 792 място, беше част от отбора на Сърбия за Купа Дейвис срещу Великобритания през юли в Белград на Ташмайдан.

Роден е на 31 август 1999 г в Белград. От първия си състезателен ден показва неизмерим талант и много рано започва да печели турнири в категории над неговата възраст. През 2010 г е двукратен държавен първенец на Сърбия в категория До 12 години, а на турнира La Baule във Франция е световен шампион за набор 99.

Кецманович е един от най-перспективните млади играчи в света и се калява в Академия Ник Болитиери. За родината си Сърбия играе от години в отборни и индивидуални европейски турнири до 12, 14, 16 години. Световните тенис специалисти прогнозират брилянтна кариера на новия бисер на сръбския и световен тенис - Миомир Кецманович.