неделя, 18 декември 2016 г.

Голям интерес от българите за Нова година в Сърбия

http://niskevesti.info/wp-content/uploads/2014/12/nis-nova-godina-foto-d.m.car_-620x330.jpg
И тази година голям брой българи ще посрещнат Нова година в Сърбия, съобщава страницата на държавната телевизия РТС. Освен дестинации в Македония, Турция и Гърция, тамошните туроператори предлагат празнични програми в Белград, Нови Сад, Ниш, но и в нашите познати бани и планински центрове, които по традиция български семейства посещават от години, пишат в западната съседка.

Повечето гостилници в юга на Сърбия за посрещането на Нова година гости от съседна България са резервирали още от началото на тази година.

"Туристите не са много взискателни, приличат на нашите, нямат специални изисквания, важни са им добрите услуги, добрата храна, музиката и забавлението", обяснява Давид Станойевич от хотел "Тами" в Ниш.

В Пролом и Луковски бани места няма. Първите организирани групи пристигат в деня преди посрещането на Нова година.

"Традиционни, българите търсят почивка за три и повече дни. В този момент въпреки че още не сме посрещнали 2017 вече има интерес за посрещане на 2018 година", казва Славиша Йованович, помощник директор на Пролом баня.

Българската журналистка Мила Младенова, която от години следи туризма казва, че най-бързо са продадени почивки за празника в Белград като главен град, Ниш заради близостта, в баните заради добрите услуги, а в  Нови Сад, защото е нова дестинация.

"Езиците ни са сродни, кухнята е подобна, обичаме вашето гостоприемство. За нашите малки заплати вашите цени са достъпни. В България всичко е по-скъпо", обяснява Младенова.

Тридневни почивки в Сърбия с две празнични вечери туристическите агенции в София предлагат за 100 евро. За двама, българите дават половината от средната заплата, която в най-бедната членка на ЕС е около 400 евро.

"Българите обичат да се веселят. Обичат сръбската музика и това не е отскоро, а е така вече двадесет-тридесет години. Храната все пак е основната причина за идването", заяви Румен Соколов, икономически аналитик от София.

Урош Парлич, директор на Туристическа организация Ниш, обяснява, че туристите по време на празника използват топлите дни за разходка около Ниш. А ако е по-студено, техният престой се свежда до разходка в града за пазаруване.

Гостите на Ниш ги чака по-богата новогодишна украса от предходните години. Осветена елха от шест метра и т.нар. звездно небе. От градския бюджет за тези цели са отделени малко повече от 11 милиона динара.