понеделник, 5 декември 2016 г.

Магията на Ниш - сръбската столица на храната

Čegar Hill in Niš where the famous battle took place.
Когато споменете Сърбия на хората има няколко неща, които им идват на ум: Белград като градът, който никога не спи, война, православната религия или Рокери с Морава. Рядко някой ще стигне до южния град Ниш, третият по големина град в Сърбия след Белград и Нови Сад. Първото нещо което ще забележите, ако говорите славянски език, е специфичният диалект на който говорят хората от Ниш. Пази много стари и архаични форми на думи, често прескачайки някои от седемте падежа в книжовния сръбски език.

Те няма да кажат: "Био сам у кафани" (Бях в кръчмата), а "Био сам у кафану". Да, кръчмите са много популярни в сръбския юг, което води до още една специфичност на Ниш - скарата. Лесковац, град наблизо, е най-известен когато става въпрос за печено месо, но Ниш има свои специалитети. Месо се консумира всеки ден в почти всеки обяд, с изключения на петъците и празниците, които хората почитат. И докато ядете месо на обяд, Ниш има нещо специално да предложи за закуска - бюрек.
Burek
Бюрекът е донесен в Ниш в късния 15-и век, докато властва Османската империя. Да не се бърка със "сирница", бюрекът със сирене на Ниш е много мазно и вкусно тестено изделие със сирене, консумирано с айран за чудесно начало на деня. И докато ядете и пиете едни от най-добрите храни достъпни в този регион, може да се шокирате от неделния пазар в близост до крепостта от 18-и век в центъра на Ниш. Битакът предлага военни униформи, използвани тоалетни седалки, ръждясали инструменти, лаптопи, велосипеди, мобилни телефони и зарядни, дрехи, книги и всичко което ви идва на ум. Буквално няма граници.

Докато повечето от тях живеят едва, хората в Ниш винаги се шегуват и смеят. Южният хумор е основан върху почти всичко, те ще намерят първо шега за себе си, а тогава ще продължат да се шегуват за нещо специфично за вас. Ако сте добри приятели, ще забележат, че си качил килограми, но ще добавят: "Няма значение, бъди жив и здрав!" и наистина го имат предвид.

Известната песен "Нишка баня", която носи името си на известната спа зона в предградията на Ниш, е известна на всеки гражданин на Ниш, обяснявайки как "Нишлиjе" не могат да живеят без шнапс и забавление.
 dsc_0372
Някои от най-известните хора родени в Ниш, които са живи и днес включват хандбалистът Никола Карабатич, който играе за Франция, рок певецът Аки Рахимовски, цигуларят Неманя Радулович, фолклорната певица Биля Кръстич и много, много други.