четвъртък, 11 октомври 2018 г.

Ноле в историческо преследване на първото място - никой досега не е успявал така


Новак Джокович прегази палача си от Ролан Гарос Марко Чекинато, като за 69 минути го победи с 2:0 (6:4, 6:0) на 1/8-финалите на турнира в Шанхай. Така сръбският майстор на тениса се приближи с още една стъпка към финала в Китай и трупа още точки за ранглистата.

"Не съм същия играч от началото на сезона. Сега съм близо до своята най-добра игра", заяви Джокович след успеха над Шарди в 1/16-финалите, когато изписа нова страница в историята на тениса - 28 поредни сета. А добре знаем, че когато Джокович е на върха на възможностите си невъзможно няма и алманаха на белия спорт може да му отдели още една страница.

Целта е ясна: отново да се качи на върха на АТП класирането. Задачата няма да е никак лесна. Нещо повече, толкова е трудна, че никой досега не е успял. Не след толкова лош старт на сезона.

Нито един играч в историята на тениса не е успял да завърши сезона на първо място в световната класация, след като преди Уимбълдън не е печелил нито една титла. Джокович точно там прегърна първия трофей през 2018 година. Да речем, че такъв старт може да сравним с онзи на Джон Макенроу през 1982 година, но легендарният американец преди турнира на трева от Големия шлем имаше една титла, от Филаделфия.

Преди спечелването на Уимбълдън от Новак, 21 май да сме прецизни, той беше на 22-о място в класирането, което му беше най-лошото позициониране още откакто беше на 19 години. Трябва да се върнем до 1999 година, за да намерим поне подобен обрат. Тогава Андре Агаси от 14-а позиция стига до първа. Но от 14-о, а не от 22-о място.

Джокович започна сезона с шест победи и шест загуби. Отново връщаме лентата назад и си спомняме за Густаво Куертен, който през 2000 година отвори годината с шест победи и четири поражения, па накрая беше първи. Но Куертен беше по-успешен от Джокович в началото на тази година.

Никой от споменатите в своя връх не е играл тенис подобен на този на Джокович. А като вече е така, добре знаем, нищо не е невъзможно. Рафаел Надал е съвсем близо, ако Новак вземе титлата в Шанхай ще е на ръка разстояние.