събота, 27 октомври 2018 г.

Айвар с вкус на планина


Въпреки че районът на Копаоник не е известен по производство на чушки, все повече са хората от този край, които произвеждат айвар и тази сръбска марка продават на домашни и чужди туристи. За да има айварът вкус на този край са го подправили с печурки, които в копаонишките гори ги има в изобилие.

Дядо Лука в горите на Копаоник през сезона набира около 300 килограма печурки.

Лука Гаврилович казва, че 45 години бере печурки. "Извънредни са. Бели са, здрави, нямат червеи, здрави са. Предимно ги продавам на Гавра, той прави гулаш, яхния, айвар", казва дядо Лука.

Шеф Гавра, както го знаят всички - и местните и клиентите, които от години купуват от него домашни специалитети, е патентовал айвар с манатарки за който има голям интерес.

"Всяка есен тук редовно се снабдявам със зимнина, защото е натурална, с органичен произход и цените са достъпни", казва Жарко Джурич.

Миленко Гаврилович каза, че тайната на добрия айвар е в готвенето и пърженето. "Това е тази стара бабина рецепта, малко количество и непрестанно бъркане с лъжицата", заяви Миленко Гаврилович.

Гавра е наел на работа много местни, така че комбинацията на традицията и качеството донася благополучие на всички.

"Можем доста добре да попълним нашия бюджет, преди всичко онези, които имат деца в училище. Аз имам един студент и ученик и добре ще ми дойде тази печалба тук", казва Драгица Гаврилович.

"Може да се заработи, разбира се. Не е толкова трудно. Ето вижте, четирима сме на работа", заяви Дарко Джорджевич.

Дневно тук се произвеждат 400 до 600 буркани айвар, който все по-често, освен домашните гости, които посещават най-хубавата планина в Сърбия, купуват и чуждестранни туристи като сувенир от този край.