четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Култовият Голф 1 на Дражен Петрович стана експонат от спомените за него


През 1983 година Дражен Петрович на практика е договорил всичко с КК Босна. Чакало се само да завърши финала на първенството на Югославия между Шибеник, в който е Дражен, и Босна и Петрович трябвало да тръгне на път към Сараево. За да докаже, че мисли сериозно, шефът на Босна Стйепан Грубнич му пратил бял ТАС Голф "единица" и всичко било готово за неговото преминаване в Сараево.
Но, тогава се случил "онзи" мач в който Шибеник побеждава Босна с 83:82 и печели шампионската титла. Дражен е забил 40 точки (без тройки, които още не са въведени), включително двете решителни наказателни стрелби, и големият празник можел да започне. Но, Босна се жалила, че последното нарушение, от което Дражен е вкарал наказателните хвърляния, е отсъдено след изтичане на времето. Съюзът анулирал мача и наложил да се играе решаващ сблъсък в Нови Сад, на което Шибеник не се съгласил и никога не отпътувал за тази среща.

Титлата е присъдена на Босна и Дражен, след такава неправда, просто не е могъл да отиде в Босна. Бащата на Дражен Йоле отишъл в Сараево да плати Голфа и Дражен завършил в Цибона. Останалото е история.




Дълго след смъртта на Дражен, майка му Бисерка е карала и грижовно поддържала легендарния голф, който през лятото е докаран пред помещението в помен на Дражен в Балдекин, където ще остане като спомен.

"Това е шибенска история и тя трябва да завърши в Шибеник", заяви неотдавна Бисерка преди 34-годишният Фолксваген да стигне там където принадлежи.

ВИДЕО: Завръщането на Голф 1 при Дражен Петрович