сряда, 29 ноември 2017 г.

95 години от рождението на Душко Радович - Царят на афоризмите

Душан "Душко" Радович е сръбски поет, писател, журналист, автор на афоризми и ТВ редактор, роден на този ден в Ниш през 1922 година.

Бил е главен редактор на "Пионерски новини", редактор на Програмата за деца в Радио Белград, редактор на Програмата за деца в Телевизия Белград, редактор на вестник "Полетарац", журналист в "Борба" и (от 1975 година) редактор на Студио Б. В Белград дълги години се провежда атлетическо състезание "Спомен за Душко Радович". Неговият брат е известният атлетски треньор Бранимир "Брана" Радович.
Починал е на 16 август 1984 година в Белград. Има син Милош Радович.

На широката публика е познат с афоризмите си с които е будил белградчани на вълните на Радио "Студио Б", които по-късно са публикувани в три книги "Белграде добро утро". Бил е голям любител на футбола и привърженик на Партизан.

Някои от неговите песни са станали хитове за деца в изпълнение на Детски хор "Колибри".
Писал е стихотворения, сценарии за телевизионни сериали, поезия и проза за деца, афоризми, разкази, радио драма. Негови произведения са преведени на всички големи световни езици. Носител е на всички престижни награди за писане в тогавашна Югославия, както и на диплом от Международната организация за детска литература "Ханс Кристиян Андерсен". На негово име е кръстен и театър.

Ето и 50 от неговите афоризми в мой превод:

1.    Белград за нас е мръсен. Белградчани, като Ивица и Марица, оставят следи след себе си, за да по тях да се върнат вкъщи. На всеки петдесет метра по една следа. Ако знаете какво пушат и от какво боледуват, лесно можете да ги намерите.
2.    Да умеем, бихме могли да прекараме тази сряда тичайки с отморени крака за гладни очи, да пълним сърцето с радост, че съществуваме, чудейки се на голямата тайна на живота, на който сме случайни и щастливи гости.
3.    Това лято е запазено събиране във Върнячка баня на онова поколение което е триумфирало по плажовете през славната 1947 година.
4.    Водете сметка. Когато на някой нещо прощавате, вие мислите, че това е само за онова което е било, а той смята и онова което тепърва ще бъде.
5.    Работете, работете колкото може повече... Не вдигайте глава от работа. Само така можете да забравите защо работите.
6.    Някой търси апартамент, а някой дом. Някой би сменил голям, комфортен апартамент за малък, но истински дом.
7.    Страхливците имат чудесно внимание. Никой няма толкова големи очи и уши като страхливеца. Повече виждат и чуват онези, които повече се плашат. От страх са родени много големи художествени произведения.
8.    Има смисъл да се образоват само умните. Образованите, без акъл, са голяма заблуда и опасност.
9.    Започнете тази сутрин решително и силно! Нека ви се струва, че с вашите крачки въртите земното кълбо.
10.    Отвори се небето па гледаме и размишляваме: Има ли живот на други планети или и там само работят, ядат и спят?
11.    Всеки е умен само толкова колкото ум успява да употреби, а не толкова колкото го има.
12.    Недейте това утро да го хабите за въздишка и каене заради това което е било вчера. Опитайте днес да избегнете онова заради което можете да се каете утре.
13.    Щом нещо някъде ви заболи, отбележете това място с флумастер на кожата. Можете да сложите и дата кога ви е заболяло. Татуирайте се така преди да стигнете до лекар. Няма да има значение, че ви е боляло, ако междувременно забравите къде ви е боляло.
14.    Някои търсят да бъдем не техни приятели, а приятели на техните заблуди. Заради това не се сбъдват или развалят много приятелства.
15.    Някои мъже имат отличен и прецизен нюх и винаги усещат кога трябва да се къпят. Някои други също имат добър нюх, но не толкова прецизен. Първо помислят, че нещо се е запалило, след това, че нещо се е развалило и чак тогава се съмняват в себе си.
16.    Толкова не умеем да искаме, че успяхме да купим всичко което сме поискали.
17.    Хубаво е да имаш тайна, да боли от тайна, да се събудиш в празно утро и да се сетиш за своята тайна. Тайната е единственото парче от собствен живот, наслаждение от безвредна себичност. Тайната е като някакво вътрешно слънце което грее само нас. Понякога отблясък от това слънце пробива през очите и лицето и всички виждат, че имате тайна и искат да ви я отнемат възможно най-бързо.
18.    Дали сте опитвали някога, с класическа музика, да белите кора? Опитайте. Това е незабравимо усещане.
19.    Умните и скромни хора не искат това което не могат. Затова на другите им се струва, че те могат всичко което искат.
20.    Малкото пари развалят тялото, а многото пари развалят душата. Човекът е в голяма мъка. В какво да пази душата, ако развали тялото? Какво да пази в здраво тяло ако остане без душа?
21.    За любовта са сгодни: малко време, несгодни места, тегоба, бързина, низ утежняващи околности. Тогава любовта е хубава, само тогава цъфти. Колкото е повече времето и пространството и разни други удобства, любовта губи драгоценност. Никъде не се мразят така както в големи, хубаво обзаведени и добре отоплени апартаменти.
22.    Защо уличните кофи за боклук не се вдигнат на височината на кошовете за баскетбол? Това би била провокация, която никой в нашата баскетболна нация не би устоял. Кошовете биха били пълни, а Белград чист.
23.    Вие сте, друже, като Партизан. Повече предлагате като гост, отколкото вкъщи.
24.    Тази сутрин някои другари в автомобилите, пък на срещи; пък в автомобилите, пък на обяд; пък с автомобилите на друга среща; пък, отново в автомобилите, евентуално вкъщи. Трябва веднъж пеша да ги преведем през нашия град и живот да видят как относително добре се държим, въпреки техните решения.
25.    Нощес самците скришом са отваряли вратите на хладните стаи да не откраднат малко топлина от онази част на апартамента, която се топли.
26.    Нека са ни живи и здрави лекарите! Ако ги няма тях, много от нас няма да имат пред кого да се съблекат, нито би имало кой да ни пипне.
27.    Планините са за върлини, а морето е за грях.
28.    Къпете се и си режете ноктите като сте в чужбина. Подстригвайте се като отидете на годишната почивка. Колкото се може повече боклук оставяйте извън Белград. В Белград вече няма място.
29.    Докато имахме само общи проблеми и интереси, повече приличахме на хора. Личните проблеми и интереси прилично ни деградираха. Не трябва на всеки да се позволява да има проблеми.
30.    И днес ще се води неравноправна борба между голоръкия народ и въоръжените касапи.
31.    Контрольорите от Градския транспорт и това утро търсят пътници без билети. Бихме имали повече файда и ние и те ако ни преглеждат зъбите и ни мерят кръвното налягане.
32.    На железопътната гара носачи и таксиджии взимат билети на всички, които през тази врата влизат в Белград.
33.    За какво са ви тези енергични лица, сякаш не знаете какво ви липсва, сякаш имате пари, а само идеи ви липсват? Не играйте интелектуалци. Били сме и ние гладни.
34.    По разпореждане на съдбата, този петък ще бъде най-хубавият ден в нечий живот. Когато бихме знаели в чий, можехме да му кажем. Да не стане и с него като с нас - да не сме имали представа.
35.    Някой сутринта седи на пейка в Пионерския парк, няма какво друго да прави, па мисли за онова което не го интересува.
36.    Онези, които много знаят - малко говорят. И обърнато - най-много говорят ония, които нищо не знаят. Това има връзка. Само мисленето може да попречи на човека да говори.
37.    Под нас са големите кошери на съюзната и републиканската администрация. Мед ще се дели чрез вестници, радиа и телевизии.
38.    Тежка работа на която сте, в такова утро, тръгнали!
39.    Драги анонимни друже, няма нищо от вашето назначение. Онзи на чието място сте разчитали търчи по Кошутняк като Дане Корич.
40.    Какъв ли ще ни бъде токът, който се прави от такава Сава и такъв Дунав? Крушките ни ще смърдят като газ лампи.
41.    Вижте колко е голям този ден! Пораснал е сякаш е омесен в частна пекарна. Ще има за всеки. Старите и беззъбите нека ядат средината, а младите довечера ще му гризат сладката гора, която малко горчи.
42.    Не забравяйте - мнозина никога повече не биха карали бързо, но, за съжаление, такава възможност повече няма да имат.
43.    Трябва да имате някое, макар тайно място, където ще правите глупости. Глупостта е потребна на здравето. Свободата да се правят глупости е здрава привилегия за която сами трябва да се преборите.
44.    В супермаркетите мина първата навалица. Касиерките си оправят фризурите, говорят какво са сънували нощес и клюкарстват за мъже. Пред Народната библиотека е опашка, но за трамвая. Опашка е и пред Народния музей, но за автобус.
45.    Хората несигурни в своята стойност умеят с голяма страст да се грижат за добродетелите. Има ялови хора на които е трудно да се намери друга слабост.
46.    Ако вече биете децата, бийте ги без причина, защото всички други причини са глупави.
47.    Има хора болестно суетни. Да не повредят своята суета, те избягват всяко изкушение. Умни са, а се движат само между ограничени хора. Способни са, а не искат, не смеят да опитат, плашат се от всяко сравнение. Силни са, но внимателно избират противниците. Те не оставят следи, а само добри впечатления.
48.    Крадците са започнали да се крадат един друг. Такива недоразумения са възможни само заради това, че при нас още не се знае кой е крадец.
49.    В ход е още една кампания. Родители поправят деца. Децата поправят оценките в училище. Сега се вижда колко щяха да са натоварени децата ни ако учеха от септември.
50.    Дънките са практични, но багажникът им е малък. Ако багажникът някак стане, не може ципът да се затвори докрая, трябва да се удари поне една безопасна игла. А ако ударите безопасна игла, трябва нагоре да облечете нещо което ще я покрие. А ако направите това, покрили сте и кръста, и това вече няма никакъв ефект.