понеделник, 27 ноември 2017 г.

Дино Раджа: В Сърбия се уважава думата на легендите

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2017/11/26/23631029/Radja1.jpg
Разликата между националните отбори по баскетбол на Хърватия и Сърбия е в това, че сърбите продължиха да работят по принципите на школата от която произлиза и хърватският баскетбол и че се уважава думата на легендите, заяви в интервю за "Вечерни лист" бившият хърватски баскетболист Дино Раджа.

"При тях техните легенди като Ивкович, Обрадович, Малкович, а сега и Саша Джорджевич, продължиха да работят по линиите на тази школа, докато при нас баскетболът своевременно пое съдия, който от това направи свой бизнес. И така е било 20 години. При тях се уважава това което казват легендите и се придържат към това, докато когато ние опитахме това, бяхме спрени", заяви Дино Раджа, обяснявайки разликите между хърватския и сръбския баскетбол.

Кризата в хърватския национален отбор трае вече години, а последният "шамар" се случи в Холандия, където в квалификационен мач за Световно първенство през 2019 година изгуби с 61:68.

Холандия, която никога не е важала за баскетболна нация, направи изненада с победа срещу Хърватия.

Преди началото на мача с Италия Раджа оцени, че са в ситуация "сякаш точно са кацнали на луната" и че трябва да се оправят и да градят отначало.

"Трябва да се учим от другите, не се живее на стара слава. Ние подценяваме тези национални отбори, а все пак в Холандия и Румъния отиваме на дербита", заяви Раджа.

Хърватия се намира в група с Италия, Холандия и Румъния в квалификациите за Световно първенство, а най-добрите три отбора продължават напред.

След загубата от Холандия, хърватите паднаха и в Загреб от Италия с 64:80. След два кръга имат две поражения.