понеделник, 20 ноември 2017 г.

Балкански планинари покориха Варденик


Планинари от Сърбия, България и Македония могат да осъществят всичко което замислят, и затова има все повече планинарски акции, които стават своеобразен празник на планинарския спорт, култура и традиция. Очевидно е, че планинарите от тези три държави много добре се разбират и разбират важността на планинарските акции, така че сега е достатъчно някое от планинарските сдружения да обяви своя акция и на нея да дойдат много планинари.

Най-новата страница в историята е изписана в събота, 18 ноември 2017 година, на планината Варденик край Власинските езера. Отново инициатор на събирането е било Планинарско дружество "Преслап" от Ниш, с голямата подкрепа на Скиорско-планинарски клуб "Власина" от Сурдулица, и изключителното лично влагане на Марина Станкович, най-добрата спортистка на Сурдулица за 2016 година.

Празникът, започнал като мечта, е превърнат в реалност, изживяване за което сме мечтали, изпълни всяко от нашите желания, всяка частица мечта вградена в неговото осъществяване. Вярвали са всички от Планинарско дружество "Преслап" в успеха на акцията на планина Варденик. Знаехме, че изкачването на Големия и Малкия Стрешер ще бъде още една среща, събор на планинари от Сърбия, България и Македония.

Планина Варденик е най-високата на територията на община Сурдулица и в околността на Власинските езера. Варденик е в облика на подкова, като е в посока югозапад-североизток, където първите склонове на Варденик се надигат веднага след десния бряг на Южна Морава, а планината завършва във Власинското плато. Доминантният, куполест връх Голям Стрешер (1876 м), най-високият на Варденик, е най-високата точка в община Сурдулица и най-високата точка на планините около Власина.

На територията на община Сурдулица се простират чак седем планини: Варденик, Милевска планина, Грамада, Чемерник, Рудина, Боховска планина и Бесна кобила, и всяка от тях има своите особености и е привлекателна за планинарство и активна почивка. С Власинското езеро, всички тези природни красоти са потенциал за икономическо развитие на община Сурдулица.

В началото на 2013 година, туристическите екипи от Ниш и Сурдулица положиха основите на голяма международна манифестация - "международно власинско изкачване". Тогава е установена и иновативната концепция на планинарските акции в юга на Сърбия, да се променя дестинацията на акцията, и то на две години, така че планинарите две години подред, през юли месец, отиват на планината Чемерник, а след това през следващата година на съседната планина Грамада, а после отново се връщат на Чемерник...

Планината Варденик, въпреки че е най-високата и най-атрактивната, е оставена извън тази концепция заради желанието събирането на планинари на Власина да бъде колкото се може по-масово, защото изкачването на Големия Стрешер, от село Топли Дол, е прилично стръмно и усилно.

По всичко видяно на акцията на Планинарско дружество "Преслап" на 18 ноември 2017 година, изглежда че власинското изкачване може свободно да се проведе и на Варденик. И въпреки краткия престой и есенното време, импозантните 130 планинари дойдоха на акцията. Всички, без изключение, се качиха на Големия Стрешер. Голямата част успешно се качиха и на съседния Малкия Стрешер (1757 м), където планинари от три балкански държави заиграха и хоро.

 
Марина Станкович извънредно предвожда водещия отбор в който са били, в първия дял на акцията, до излизането на Големия Стрешер, и Мирослав Докман, Петър Раткович и Ненад Стеванович. Опитно Марина и нейните водачи решили на първенеца на Варденик да се отиде обиколно, по по-благото трасе, за разлика от най-често използваните стръмни, праволинейни пътеки в гората.

На Големия Стрешер пръв към водещия отбор се присъедини Стоян Митич, който имаше задача малка група планинари да върне по същия маршрут в село Топли Дол.

А после на сцената излезе, както много пъти преди, Зоран Павлович Пача, най-големият спортист на юга на Сърбия и най-добрият планинар и водач в Сърбия (може би за всички времена). Този великан, макар и в края на сезона уморен от редица експедиции по света, не се задоволи да бъде гост на акцията и обичаен участник. Своята величина показа като се постави на разположение на водачите, с голямо желание да помогне да се извърши безопасно спускане на участниците по вече окованите в мъгли падини на Малкия Стрешер.

Планинарите са изминали общо 14 километра на Варденик. Единственото което липсвало на тази акция е по-добра видимост, защото акцията се провела в облачно време, временно и мъгловито.

След края на акцията, Планинарско дружество "Преслап" подготви необикновена изненада за своите приятели, онези, които дълъг низ години развиват планинарство и културата в Сърбия и целия Балкан. Харти с които бяха обявени за почетни членове на Планинарско дружество "Преслап" получиха Цветан Цеков, Ненад Александров, Саша Дайевич, Ивица Аранджелович, Бобан Петрович, Зоран Павлович Пача и Марина Станкович.

Автор: Мирослав Докман за Интернет портал ФАР www.far.rs
Фотографии: Мирослав Докман / Петър Раткович / Марина Станкович / Цветан Цеков / Ненад Александров