понеделник, 20 ноември 2017 г.

Бохемът Тома Здравкович е изпял песен за всяка жена, която обичал, а починал с разбито сърце

SLOMILA MU JE SRCE, A ON NIJE MOGAO DA JE VIDI NA SAMRTI: Evo kako je nastala najtužnija pesma Tome Zdravkovića
"Обичаше всички жени за които е пял", разказа кумата на Тома Здравкович, певицата Оливера Катарина за най-големия югославски бохем. Всяка своя любов Тома е изпратил с песен, но тайната на неговата най-голяма любов е отишла с него в гроба.

"Беше съвременен трубадур. Неговата душа беше изтъкана от любов. Носеше любов и към грешника и към жертвата и към всяко живо същество на този свят. Търсеше оправдание, а не осъждане. В очите му имаше топлина. И невиждана нежност. И любов. Когато гледа, сякаш разлива нежност и любов", сподели Оливера Катарина.

И наистина е било така. Най-тъжната песен на Тома "Букет бели рози" е изпята за Славица, девойка в която е бил смъртно влюбен, но чийто живот се угасил преди да е навършила и 20 години.

Всичко е започнало докато е пял в хотел "Бристол" в Тузла когато видял стройната блондинка Славица и веднага се влюбил. В това време решил да отиде до Белград, където вместо популярния колега и приятел Драган Токович запял в бар на Теразия.

"На моята първа проба присъстваха футболистите Драган Шекуларац и Зоран Миладинович. Шегуваха се с мен. Потиснат и комплексиран, не забелязах, че Славица седи със Зоран. Разбрах, че нещо не е наред чак когато ги приближих. Пред цялата компания каза, че трябва да отиде при някакви приятелки. Какво можех освен да се съглася. Върнах се в пустата стая на хотел "Балкан", а тя се появила чак след полунощ", по-късно е разказал Здравкович.

Успял някак да преболедува русата Славица, в неговото сърце е влязла брюнетката Олгица, която Тома бързо направил своя съпруга. Техният брак не потраял дълго.

"Тома сменяше кръчмите, но и градовете, озовал се и на Свети Стефан. Там го намерила и страшната вест", получил е телеграма в която пишело, че Славица е тежко болна и е на смъртен одър. Вече е имал уредени участия, не е могъл да я види за последен път. Погоден от нейната смърт, написал и най-докосващата песен в кариерата си.

Песента за Нада
"Нищо не е измислял, всичко което е изпял наистина му се е случвало. Животът е писал песните, а Тома само ги е записвал. Затова и днес са големи хитове. Няма човек, който в някакъв момент от своя живот да не се открие в песните на Тома. Беше изключително чувствителен и тежко понасяше любовните раздели. Спомням си, когато се разведе с третата си жена, Нада, десет дни беше извън себе си. Много сълзи се проляха докато не се създаде песента "Надо, Надо". ето такъв беше моят Тома", разказва неговият брат.

Тома е, иначе, обичал много съпругата Нада с която се запознал на летуване в Будва през 1972 г. Веднага са се венчали, на Острова на цветята, с песните на Усния Реджепова и Анджелка Говедаревич. Но, и този брак е траял много кратко, а крахът на любовните връзки е хвърлил Здравкович в отчаяние. Продължил е да се напива, въпреки че здравето му било сериозно нарушено.

"След развода се разболя. Когато се разделиха, не излезе от вкъщи 10 дни и непрекъснато пиеше. След това отиде в Германия и не е идвал пет години. Нада беше изключително красива и единствената съпруга на Тома на която е посветил песен", разказва неговият брат Новица Здравкович. Тома след тази нещастна любов отишъл първо в Канада, а после и в Америка където срещнал четвъртата съпруга Гордана с която е останал и до смъртта. Веднъж Тома сам споделил, че любовта винаги го е движила, особено онази нещастната. Непрекъснато е търсил сродна душа, която да разбира неговите тънки чувства.

Песента за Данка
Известната песен "Данка, обичам те" е посветена на някогашната водеща на ТВ дневника Данка Новович. Как е създадена песента "Данка" й е разказал братът на Тома. Тома, пълен с вдъхновение, едно утро пробудил Новица и казал: "Каква песен съм написал, казва се "Данка"."

"Седнал на пианото и изпял на Новица песента, която наистина била фантастична. Но, в началото имах гард против това", разказва Данка. Тома пратил на Данка букет от сто карамфила, който тя бясно разделила на комшиите.

"Бях ядосана, не исках да говоря с него. По-късно разбрах, че са малко жените, на които с толкова чувство, е изпята толкова хубава песен. Вероятно Тома, не вероятно, а сигурно, ме е обичал. Може би е бил малко влюбен, а това е било неговото вдъхновение. На едно посрещане на Нова година, когато запя тази песен, отидох при него, целунах го и го прегърнах. Беше щастлив като дете", искрена е Новович.

Песента за Лиляна
При заснемането на сериала "Докторка на село" през 1982 година, за който Тома е писал музиката, а в един от епизодите дори и играл музикант, легендарният певец харесал поразителната актриса Лиляна Благойевич и открито й съобщил, че ще й посвети една песен и набързо изпълнил обещанието - появил се хитът "За Лиляна".

Дълго не се е знаело коя е Лиляна, докато нейната дъщеря, актрисата Калина Ковачевич в предаването "ТВ лица - като целия нормален свят" на Таня Петернек-Алексич не разказала, че "не слуша народняци, но вкъщи има един албум на Тома Здравкович, в който се намира песента "За Лиляна", която е написана за нейната майка"!

И Лиляна Благойевич е потвърдила това в едно интервю:

"Точно е, стиховете на тази песен са посветени на мен. Вероятно съм му била драга и симпатична, та съм го вдъхновила да напише "За Лиляна".

Тайна любов

Все пак, съществува любов, която е умряла с Тома и на която е посветил всички песни, а нейното име никога не е открито.

"Любовта на неговия живот, на която е посветил всички свои песни, е много определена особа. Не искам да разкрия нейното име, за да не я компрометирам. На нея е посветил целият си живот. Докато говореше за нея, често плачеше. Той говори, а сълзите текат. И не си могъл да не го обичаш в този момент. Но тази забранена любов го унищожи", разказа актьорът Миша Янкетич.

Тома Здравкович е бил човек, който един ден е бил екстремно богат, а на следващия не е имал и за храна. Вярва се, че като е умрял, не е имал пари и за погребение, защото е похарчил всичко за пороците. Починал е в понеделник, 30 септември 1991 година в Белград, в 53-ата година на живота. Въпреки че алкохолът е бил най-големият неприятел на неговото здраве, до последния ден е пил. Дълго се е мъчил с рак на простатата, но не се е придържал към съветите на лекарите. Погребан е на Централните гробища в Белград.