събота, 25 ноември 2017 г.

7 неща, които не са за изпускане в Нови Сад


Нови Сад е един от трите основни града в Сърбия. Отдалечен е на само час от Белград. С автобус или влак, може да отнеме и повече време.

Този град е домакин на най-големия музикален фестивал в Сърбия - The Exit Festival.

Португалката Лара Оливейра е прекарала в този чудесен град две седмици като част от мобилна програма за размяна на студенти, докато следва фармация и споделя впечатленията си в своя блог за пътешественици, който пише с приятеля си. По нейните думи е имала достатъчно време да опознае и да се наслади на Нови Сад, така че предлага 7 причини да включите този чаровен град в своя маршрут, когато планирате посещение на Сърбия.
 img_5178-1
1 Гледайте залеза на крепостта Петроварадин

Това беше една от любимите ми дейности, гледката от тази точка е чудесна.
 _mg_8907-1
2 Хапнете в ресторант със звезда на Мишлен за по-малко от 10 евро

Сърбия е прилично евтина държава за повечето пътешественици. Ако бюджетът ви за следващата ваканция е ограничен, тази страна може би е възможност. Дори можете да си позволите неща, които биха били твърде скъпи другаде. Добър пример за това е този ресторант - ресторант Маша. Когато получите менюто ще забележите, че готвачът който го е подготвил, Бобан Чирич, е награден със звезда Мишлен. В допълнение, той е спечелил няколко готварски състезания, европейски и национални.

По време на моя престой в Нови Сад, хапнах на това място три пъти. Веднъж с приятели, веднъж сама и веднъж с Валтер, когато дойде да ме посети. Винаги опитвах различни ястия и никога, някое от ястията, които избирахме, не струваше повече от 7 евро. Има и по-скъпи ястия, наистина, но смятам, че най-скъпото е около 15 евро.

Едно от моите абсолютно любими ястия беше паста със сьомга и скариди. Беше божествено! Валтер, който не обича гъби, реши да опита ястието което можете да видите на снимката и то имаше гъби. Храната беше толкова добре приготвена, че той изяде и гъбите и всъщност му хареса.

Десертите също изглеждаха райски, но ние бяхме толкова доволни от храната, че не си поръчахме десерт. Голяма грешка!

_mg_8910-1
3 Хапнете разноцветен захарен памук

Не знам дали дамата, която продава тези разноцветни малки парчета от рая ще е всеки ден в Нови Сад. По времето което аз бях в града, не я намирах всеки ден, но я виждах няколко пъти. В последния ден, реших да се предам на изкушението и да си купя един.
img_5304-1
4 Симпатични кафенета

Нови Сад е пълен със симпатични кафенета.

Кафенета с приятна музика, които също така функционират и като бръснарници, като Пъб Ерай.
img_5309-1
В Пъб Ерай предлагат тези прекрасни сърцевидни сладки с вашата поръчка.
img_5310-1
Или Скеч Бар, който има чаровен декор със старинни книги.
img_5376-1
Или Кафетерия, където поръчвате чай и, в допълнение на вашето желание, ще получите персонализирана бутилка чешмяна вода и билка в нея. Харесах идеята! Това място има добро разнообразие от кафе (Кения, Коста Рика, Етиопия и още). Това е много хубаво място за учене или работа.
 img_5407-1
Единственото по-малко положително нещо за почти всички тези места, ако не за всички, е че е позволено да се пуши вътре. Което може да е малко токсично за непушачи, като мен. През нощта много от прекрасните кафенета стават оживени места с шумна музика, основно по улица Лазе Телечког.
 img_5519-1
5 Разходете се по плажа Щранд

Да, можете също така да вземете автобус, за да отидете там, но ходенето е по-забавно. Ще откриете много здрави хора, които правят същото.

Тази чудесна тераса, която можете да видите на снимката, може да бъде намерена близо до плажа Щранд.
 img_5431-1
6 Хапнете сладка пица

Някога мечтали ли сте да ядете сладка пица? В "Пепър Пица Бар" може да опитате тяхната "Слатка Пица" (ако не бъркам, това е името на тяхната сладка пица). Също така имате и други пици и сандвичи, които също са добри.

img_5418-1
Пепър Пица Бар


_mg_8920-17 Разположен е между Белград и Будапеща

Ако посещавате Сърбия и следващата ви дестинация е Будапеща, посещаването на Нови Сад е чудесна идея. Нови Сад е разположен северно от Белград, което го прави по-близо до Будапеща. Така че спиране в Нови Сад няма да е отклонение.
capturar
Можете да се насладите на ден в Нови Сад и да направите пътуването до Будапеща през нощта с влак. Ще пристигнете в Будапеща в 7 или 8 сутринта. Влакът трябва да пристигне около 6, но най-вероятно ще пристигне със закъснение. Поне, през двата пъти в които правих това пътуване, се случи. Едно от забавянията беше около 3 часа, а другото 1 час. Така че, ако по някаква причина бързате да стигнете до Будапеща, не ви препоръчваме да хващате влак напускащ Сърбия.

ГОРЕЩА ПРЕПОРЪКА: Влаковите билети от Нови Сад до Будапеща са супер евтини. Еднопосочен билет струва около 12 евро, а двупосочно пътуване е около 20 евро.