вторник, 21 ноември 2017 г.

Откриха плоча на "нежеланите" момичета в Черна гора

Откривена плоча
В рамките на инициативата "Нежелана", в Подгорица беше открита плоча посветена на момичетата, които не са получили възможност да се родят. Акцията е насочена към ценностната система, която дискриминира момичетата и негативната традиция на обществото в което момичета са по-малко желани от момчетата, сподели изпълнителната директорка на Центъра за женски права Мая Раичевич.

Изпълнителната директорка на Центъра за женски права в Черна гора Мая Раичевич заяви, че е необходимо да се превъзмогнат негативните патриархални ценности, които заради традицията на мъжкия наследник, довеждат до селективни аборти и оставят момичетата в негативно положение, пише "Вийести".

"Темата на нашата кампания и нашата инициатива е да започнем обществен диалог, който да превъзмогне ценностната система в която женските деца нямат същите права като мъжките. Този проблем се отразява на положението на жената във всички области на обществото и последиците са толкова драстични, че имаме нарастване на селективните аборти в Черна гора и злоупотреба с пренаталните тестове", изтъкна Раичевич, при плочата, която е открита в Университетския парк в Подгорица.

Лекарката Оливера Милянович съобщи, че доказателството за селективните аборти не може да се види директно, а както е обяснила, чрез течение на нарушаване на равновесието в половете при раждането.

"В Черна гора съществува тенденция на неравенство между половете при раждане и тя, за последните 15 години, върви, според нашите изследвания, 110 момчета на 100 момичета. Тази тенденция се отклонява единствено през 2016 година, когато имаме нормално съотношение 103 на 100. Дали това е светлина в края на тунела, дали наистина сме направили нещо, не можем да заключим на основата на една година", обясни Милянович.

По нейните думи, селективният аборт, който се случва след проведен генетичен тест, е медицински, етично и морално неприемлив и представлява нарушаване на закона.

Началникът на Отдела за равноправие в раждането в черногорското Министерство за човешки и малцинствени права Биляна Пейович заяви, че не трябва да има нежелани деца и е нужно да се създава бъдеще в което момичетата и момчетата ще бъдат равноправни.