вторник, 28 ноември 2017 г.

Седмица забавление и печалба от 24 милиона евро очаква Белград за Нова година


Новогодишното забавление в Белград ще трае седмица, гостите ще бъдат веселени от Аца Лукас, Рибля чорба, Желко Самарджич, а ще има и две огромни елхи, от които едната ще бъде на площад Славия, съобщи кметът на сръбската столица Синиша Мали.

Всичко това, както и цялата "Белградска зима" би трябвало да донесе на Белград минимум 24 милиона евро!

- През миналата година за тези два месеца сме похарчили малко над 400 000 евро. Същевременно градът от туризма и услугите заработи 21 милиона евро, без да се смятат повишените плащания на ДДС. Така че сме заприходили 50 пъти над вложеното. През този сезон очакваме приходът да бъде увеличен с 20%, т.е. да е най-малко 24 милиона евро - казва градоначалникът.

Новогодишното празненство ще трае почти без прекъсване седмица. От 25 декември започват концертите на Площада на републиката и ще продължат до 28 декември. На сцената ще се качат хип хоп групи, диджеи, поп състави... След това на 29 декември програмата ще се пресели на Сава ("Ортодокс Келтс" и "Ничим изазван"), докато на загряването преди посрещането, предпоследния ден на 2017 пред Народното събрание ще участват Зана, Ван Гог и Желко Самарджич.

- Посрещането този път е резервирано за Балканика, Рибля чорба и Аца Лукас. За всеки по нещо - казва Мали, с напомнянето, че за любителите на класическата музика и джаза ще бъде подготвен безплатен концерт в Сава център.

Както никога досега, на изпращането на старата и идването на новата година програмата ще бъде разположена широм столицата.

- Подготвили сме програма, която ще се случва на чак 15 места в града. На площад Никола Пашич, Площада на републиката, на платото пред Парламента на Сърбия, на Ташмайдан, пред ТЦ "Райчева", където ще бъде представено новото градско плато, но и на още много други места...

Площадът на отвореното сърце ще бъде официално отворен в събота, 2 декември, в 18 ч, пързалки ще бъдат поставени на площад Никола Пашич, Ада Циганлия, Ташмайдан, а и пред Музея на съвременното изкуство на Ушче, за най-младите е планиран Новогодишен детски фестивал на Калемегданската крепост, а за най-възрастните "Бал за пенсионери". Разбира се, няма да липсва и Улицата на отвореното сърце, хуманитарна манифестация по която сръбската столица е известна от десетилетия.

- Най-забележителната новост тази година ще бъде елха висока  чак 18 метра, която ще бъде поставена на Площада на републиката и така ще краси самия център на града. На Славия ще бъде поставена втора елха, която предходните години се намираше на централния градски площад - съобщи Мали.

За Аца Лукас 50 000 евро

Най-много пари, както неофициално разбрахме, чак 50 000 евро, ще получи Аца Лукас.

Около 35 000 ще бъдат платени на Рибля чорба, а Желко Самарджич и неговия оркестър ще получат 25 000. Следват група Ван Гог (около 17 500 евро), Зана (около 7500), докато най-скромен бюджет ще бъде даден на групите Ортодокс Келтс и Ничим изазван, около 8300 евро.

Всичко общо е почти 145 000 евро.

Без посрещане на сръбската Нова година

Посрещане на сръбската Нова година няма да има и този път.

- Последните три години, откакто е създаден проектът Белградска зима, отбелязването на сръбската Нова година е било обърнато към нашите най-млади съграждани, а така ще бъде и тази година. Все пак, ще има традиционна заря на платото на храм Свети Сава.

Ще работи и "СРПСКА КАФАНА"

Улицата на отвореното сърце е създадена преди повече от 45 години в "Српска кафана". Тази година кръчмата е затворена заради реституция.

- Въпреки че "Српска кафана" е затворена, в ход са преговори това традиционно място и тази година да бъде актуално по време на Улицата на отвореното сърце - изтъкна Мали.