сряда, 8 ноември 2017 г.

Белградският шампион от Чикаго: Сърбия не му е дала нищо, но се състезава за нея


Дали сте чували за Стефан Сайич? Вярваме, че не сте, а би трябвало да знаете за момъка, който е много успешен в авто мото света. Освен това, с гордост се състезава под сръбско знаме въпреки факта, че няма адекватна подкрепа от родината си.

Световен, а наш! Гордеят се в Сърбия. Стефан Сайич е роден в "най-лудото" време. Дете на "деветдесетте" и белградчанин, който вече от години живее в далечна Америка. Мнозина казват, че Чикаго е "сръбски", така и Стефан се е задомил в този град, който не оставя никого равнодушен.

В Чикаго държи свой гараж "Zima Motorsports", който се занимава с преработване на автомобили, а когато има възможност, излиза на пистата да покаже своето знание. Актуален шампион е в Pirelli World Challenge в класа Touring Car, а любовта към този спорт се появила още като е бил дете.

- Любовта към този спорт датира още от ранно детство. Моят баща е голям любител на автомобилите и моторите. Така че той е главният "виновник". Първият контакт с волана се случи през 1996 година на картинг пистата. Тогава бях на само шест години - започва историята си Стефан Сайич.

Обяснява как е започнала неговата състезателна кариера.

- Оттогава започнах да карам в World Karting Association Championship. След само две години (1998) спечелих първата титла, а в този шампионат се състезавах до 2007 година - изтъква Стефан.

На 17 години, Стефан е участвал в Ред Бул CHALLENGE, конкурирайки се за място в отбора на Торо Росо във Ф1, с което се гордее. От 2006 до 2007 г е карал в шампионата Формула Рено.

- Най-успешният сезон беше 2015/2016, когато спечелих второ място в Pirelli World Challenge. Особено се гордея с това, че като седемнадесетгодишен имах възможност да се конкурирам и участвам в Ред Бул Challenge за място в отбора на Торо Росо за Ф1 - изтъква сърбинът.

Преди седем години е отворил своя гараж "Zima Motorsports" и тогава формира едноименния отбор. Гаражът базира своята работа на модификацията както на състезателни, така и на серийни автомобили. А що се отнася до желанията и целите в авто мото света, Стефан казва, че "никога не свършват".

- В момента съм фокусиран върху своя гараж и се трудя да го подобря, заедно с това да изляза на колкото се може повече писти - обяснява любителят на високата скорост.

Онова което е особено интересно е фактът, че въпреки че от дълго време не живее в Сърбия, Стефан никога не забравя за своя произход. Кара под сръбското знаме въпреки че не е получил нищо от родината си.

"Карам под сръбско знаме, защото се гордея със своя произход, не заради каквито и да е облаги. Просто, искам светът да види колко таланти е родила страната Сърбия. За съжаление, всички сме свидетели на състоянието в държавата и мисля, че е невъзможно да очаквам нещо от нея. Дали ми дава или не, аз обичам тази страна и не се срамувам от своя произход", ясен е той.

Стефан, като истински любител на авто мото спорта, не пропуска състезание от Формула 1, както и в Мото ГП. Както казва, голям привърженик е на Ник Хейдън и Аертон Сена, а за сръбския автомобилист Душан Боркович има само хубави думи.

- Още един талант, който представя Сърбия в най-добра светлина! Голяма подкрепа - изтъква.

Що се отнася до плановете за бъдещето и новите предизвикателства, Стефан казва как с нетърпение чака следващия сезон на Pirelli World Challenge, с надежда да кара за BMW Motorsports, а машината на която се надява за идната година е BMW M4 GT4.

А Сърбия? Тя липсва и никога не се забравя...

- Опитвам се да си дойда когато ми позволяват задълженията, обичам да виждам семейството и приятелите. Обичам да си отпочина и да се забавлявам в Сърбия, между свои хора - завършва Стефан Сайич.

Всички титли, които е спечелил Стефан досега:

1998: World Karting Association Championship
2005-2007: три години подред ICC shifters
2012: първо място на Skip barber national
2012-2013: National Autosport association, German Touring Series
2015-2016: Pirelli World Challenge, Touring car