През първите девет месеца на тази година броят на вътрешните туристи в Сърбия е със 7% по-голям отколкото за същия период през миналата. Гостите от чужбина са 1/5 повече отколкото през 2016, а едно от предимствата, които още трябва да се развиват е селският туризъм. Предлагат се и салаши (ферми - б.р.), които са най-много в Бачка.
Въпреки че се занимава с угостителство от три десетилетия, отпреди три години тази работа върши в друга обстановка. На салаш от 1925 година в близост до Сомбор, Драгана Фаркаш пази от забрава автентични предмети, които не е било лесно да събере.
"Тези предмети въздействат на гостите така че преди всичко си спомнят за своето детство, от кофа за мармалад, леген и други неща. А кои са ни гости? И местни, а и от чужбина, от страните около нас", казва Драгана Фаркаш от "Наш салаш".
Неизбежна е и домашната войводжанска храна приготвена по стари рецепти. Драгана вярва, че по-друг начин и не смее да бъде, въпреки че на практика много минават. Заради това, че салашите не са в Закона за туризма, това име носят различни обекти.
"Много от тях всъщност са малко по-хубав ресторант или кръчма, но в никакъв случай салаш. Салашът предполага живот отпреди 100 години. Приемам, че това е трудно да се поддържа, но салаш, който има централно отопление за мен вече не е салаш", обяснява Драгана Фаркаш.
Онези, които работят както трябва се надяват на категоризация, но и на подкрепа от местната власт, за да имат повече гости. Данните са в тяхна полза, с 13 000 посещения миналата година, Сомбор бележи ръст в туризма от 13%.
"Ние се трудим тези наши потенциали като културни ценности, верски, салаши, природни, някои ресурси, които благодарение на природата и късмета притежаваме, опитваме някак цялостно да предложим на някои потенциални туристи", казва Джуро Тодорич от Туристическа организация Сомбор.
А селският туризъм би могъл да бъде носител на този икономически клон във Войводина.
"Можем да кажем, че градският човек все повече се обръща към традиционална почивка и да ползва всички ползи, които може да получи на такава дестинация. Най-често това са домашни гости, на които салашите са отдалечени на два, два часа и половина от домовете, живеят в градски среди, 40 до 50-годишни със семейства", изтъква Тодорич.
Във Войводина има около 50 салаша, най-много в Бачка.