сряда, 15 ноември 2017 г.

Литературна карта на света: Всяка държава е една книга


Представете си карта на света на която всяка държава е представена с корица на книга, която е популярна на този географски простор. Готино, нали?

Потребител на Reddit под име Backforward24 е направил литературна карта на света на която всяка държава е отбелязана с книжовно дело. Целта на автора е да изтъкне най-значителните литературни творения на всяка държава. Вероятно някои няма да се съгласят с неговите предложения, но не можем да кажем, че идеята не е фантастична.

Русия е покрита от корицата на книгата "Война и мир" на Лев Николаевич Толстой, Великобритания от романа на Джейн Остин "Гордост и предразсъдъци", Испания е отбелязана от писателя Карлос Руис Сафон "Сянката на вятъра" и т.н.

Сега въпросът е кой представя нас? Върху България е поставена корицата на "Железният светилник" от Димитър Талев. Историческият роман, който е начало на тетралогия, разказва за българската борба за политическа и църковна независимост и е публикуван през 1952 година.

Сърбия е покрита от корицата на книгата на Милорад Павич "Хазарски речник".

"Хазарски речник" се смята за най-значимата сръбска книга на 20 век. Павичевият роман-лексикон е преведен на 40 езика.

Това не е роман само за създаването на един народ и цивилизация, а и за разправата между трите най-значими религии, история на съвременността, времето и пространството, произходът на човешките същества между небето и земята, и за съдбата на съвременния свят.

Румъния е представена от "Гората на обесените" от Ливиу Ребряну, Турция с "Името ми е Червен" на Орхан Памук, а Гърция с "Илиада" на Омир.

Хърватия е покрита от "Кафе Европа" от Славенка Дракулич, Словения от "Аламут" на Владимир Бартол, Босна и Херцеговина от "Дневникът на Злата" от Злата Филипович, Черна гора - "Черна гора" от Старлинг Лорънс, Македония от "Сестрата на Зигмунд Фройд" от Гоце Смилевски и Албания от "Генералът на мъртвата армия" от Исмаил Кадаре.
[Map] Literature Map of the World(5735×2913)