събота, 8 септември 2018 г.

НЙ Таймс: Денят в Белград започва с бюрек, нощта е точното време


Американският "Ню Йорк Таймс" публикува списък с 52 града с най-добрия нощен живот, в който Белград се намира на 33-о място.

Журналистката на вестника Джада Юан е обиколила 52-ата града от списъка, а това лято е била в Белград. Своите впечатления за сръбската столица е споделила в текст под заглавие: "Нощта е точното време в Белград".

Града е опознала в компанията на своя приятелка, която й показала красотите на столицата, устието на Сава и Дунав. Също така, както съобщава, гледайки сградите ощетени от бомбардировките на НАТО е разбрала колко дълбоко са повлияли войните в Югославия през 90-те и разпадането на тази страна върху всекидневния живот в Белград.

"Най-важното от всичко, отвори ми очите що се отнася до белградчаните: гостоприемни хора, които пеят и танцуват и в добро и в лошо", пише.

Американската журналистка казва, че белградската й приятелка веднага на първата вечер й е казала да не обува токчета. Ще има дълга разходка по калдъръм и през релси до Бетон залата където се намират низ "фенси" ресторанти в някогашните складове на Сава. Но всяка жена изглеждала като модел в тясна рокля и токчета, съобщава новинарката.

Белград е, допълва, известен с хубавите жени, но и с живата музика, която се чува от всяка улица, от всяка тераса, така че ходейки по улиците на града се чувствате сякаш сте на някакъв парад.

Бендове свирят и в почти всеки ресторант в Бетон залата, а техните градини гледат към Сава и комунистическата архитектура на Нови Белград, работен квартал построен в края на 40-те години.

Американската журналистка описва и калдъръместата Скадарлия, която често се сравнява с парижкия Монмартър.

Впечатление й е направил и хотел "Москва", символ на града от 1908 година.

"Препълнена е с традиционни таверни, наричани кафани, където музиканти ходят от маса до маса и пеят фолк песни, които гостите поръчват. През зимата, когато няма градини, най-вероятно ще видите хората как танцуват по масите, изразявайки така че песента ги е докоснала", пише Юан.

Като пейзаж, който най-много й е харесал, Джада Юан отделя Земун където се е запознала със собственичката на известен столичен рибен ресторант.

Без оглед къде започва нощното излизане в Белград, най-вероятно е, че то ще завърши на бреговете на Сава където са редица клубове на вода, познати като сплавове, изтъква се в текста.

Юан е опознала и традиционната сръбска кухня в която казва, че доминират месото и сиренето. Като става дума за храна, денят започва с бюрек, а за питиета, с ракия, забелязва американската журналистка.