сряда, 26 септември 2018 г.

Кой е сръбският търговец на диаманти убит в ЮАР


Черната серия на убийства на сърби в южноафриканския подземен свят продължава. Джордже Михайлевич, бизнесмен и търговец на диаманти, беше убит в понеделник в Йоханесбург. Михайлевич, както съобщават медиите в Южноафриканската република, където живял последните години, работел с убийците на Желко Ражнатович Аркан и хора от близкото обкръжение на нарко боса Дарко Шарич.

Джордже Михайлевич е убит докато в автомобила си стоял на светофар в Йоханесбург. Приближили го двама нападатели и в него изстреляли множество куршуми, а след това побягнали в непозната посока. Така за смъртта на още един сърбин в ЮАР, който се свързва с нарко клановете известяват тамошните медии.

Припомнят, по същия начин и в същия град през 2011 г е нападнат и сътрудникът на Михайлевич, Добросав Гаврич, който в Сърбия е осъден на 35 години затвор за убийството на Желко Ражнатович Аркан. И докато Гаврич преди 7 години е ранен, неговият спътник, тогава един от най-големите южноафрикански мафиотски босове Сирил Бика е убит.

През този април, в Йоханесбург, по почти същия сценарий, е убит още един сътрудник на Михайлевич, също обвинен за убийството на Аркан - Милан Джуричич Мики.

Джордже Михайлевич беше собственик на няколко африкански фирми, които са се занимавали с търговия на диаманти и злато, докато в Херцег Нови, откъдето е родом, наскоро е започнал бизнес с недвижими имоти. Последните години близко е сътрудничил и с хора близки до клана на обвинения нарко бос Дарко Шарич.

Преди пет години е решил да свидетелства против своя някогашен партньор, чешкият нарко бос и сътрудник на Шарич Радован Крейчир.

През 2014 бащата на Михайлевич, също в Йоханесбург, е отвлечен и мъчен до смърт.

Криминалната война от африканския подземен свят неотдавна се пресели и на белградския асфалт. През май Горгий Горг Дарманович, двоен агент от Африка, беше убит в Нови Белград. Спекулира се, че и той е бил добър приятел с убийците на Аркан.

Преди полицията да разкрие това убийство, в Крушевац, в началото на лятото, е ликвидиран Деян Станкович Ждрокинац. Вярва се, че точно Ждрокинац е изстрелял куршумите в Горгий Дарманович, с когото се е запознал в началото на 2000-те - точно в Южна Африка.