събота, 22 септември 2018 г.

Ноле, татко на тениса! Стихотворение на нишки диалект стана световен хит


Славка Масоничич Войинович е преподавател по английски език в пенсия, сега преводач, но най-много обича да пише стихове, и то на нишки диалект.

Преди пет години на "нишки" е написала и стихотворение за Новак Джокович, или, както тя обича да казва, за нашия Ноле.

Пет години стихотворението е живяло свой живот в една от книгите на Славка, а тогава за нощ станало хит в социалните мрежи, когато Джокович спечели Откритото първенство на САЩ.

Славка възхитена от победата на Новак публикувала стихотворението във фейсбук, а тогава приятелка й съобщила, че е споделено над 600 пъти. Когато авторката на стихотворението след ден пауза успяла да намери малко време да погледне своята страница останала без думи. Стихотворението само за ден имало над 2500 споделяния.

"Не можех да повярвам какво се случва", казва Славка.


"Знам че за този успех на стихотворението допринесе това, че всички обичаме Новак, че за нашата страна е направил повече от всички, но съм уверена, че за неговата популярност допринесе и това че е написано на "нишки диалект". Не е това онзи стар нишки говор, но е нишки. Стихотворението съм публикувала в поетичната сбирка "От малечко до големо" в която всички стихове са написани на диалект."

Славка в това стихотворение е събрала две свои големи любови, към поезията и към Новак, а ги е подправила с идеята по този начин да опази "нишкия диалект" от забравяне, защото смята, че всеки език е толкова богат колкото повече диалекти има. Освен това, казва тя, обича и тениса, а и тениса на маса, който някога и сама е играла.

"В стихотворението съм описала играта на Ноле и всички негови удари. И форхенд и бекхенд, но стихотворението има свое послание което гласи "Само продължи да нижеш и купи да вдигаш, на мастърс, на шлем, това ли е проблем", казва Славка и продължава:

"Обожавам Новак Джокович, а тази любов съм пренесла и на моята майка, която вече е в години. Заедно гледаме всички негови мачове. Не е важно по кое време на нощта. Обикалям по къщата докато не го дочакам. И никога не съм му се ядосала. Чак и когато загуби. Знам, че и той е само човек като всички нас. Просто понякога не му е ден, не му се получава всичко. Няма значение. Ще се промени това", казва Славка и не крие, че едно от желанията й е да се запознае с него.

Ноле, татко на тениса!

Кой ще се мери с тебе Ноле,
като ти равен няма?
Биеш ги всички наред
тук няма дилема

Само трябва да решиш
с коя мъка да ги мъчиш
кой ъгъл да уцелиш
как кризата да пребродиш

Твоят форхенд е мрачен,
бекхендът е убийствен,
разбиваш ги с играта цяла
като пратиш паралела

Само продължи да ги нижеш
и купи да вдигаш
на мастърс, на шлем
това ли е проблем?