понеделник, 10 септември 2018 г.

Си Ен Ен за триумфа на Джокович: Той не е любимец на публиката


Когато Новак Джокович направи нещо голямо, а спечелването на Откритото първенство на САЩ всякак е такова, водещата американска медия Си Ен Ен посвещава на такова събитие прилично внимание. Тазгодишната титла на Ноле в Ню Йорк не беше изключение.

"Хуан Мартин Дел Потро може би по сантиментални причини е бил фаворит на мнозина в неделния финал на Откритото първенство на САЩ в мъжката конкуренция, но Новак Джокович не обърна внимание на това на терена, на който победи популярния, спиран от контузии аржентинец, за да спечели историческа титла от Големия шлем", започва статията си Си Ен Ен, която продължава със следните думи:

"Победата на Джокович с 6:3, 7:6 (4), 6:3 над шампиона от 2009, под покрива на стадион "Артър Аш" (причина за това беше нюйоркският дъжд) донесе на сърбина трета корона от Откритото първенство на САЩ и общо 14-а титла от Големия шлем.


Самият финал премина без немили сцени, за въодушевление на съдията Алисън Хюс и официалните лица на турнира, и то само ден след като Серина Уилямс се скара с арбитъра Карлос Рамос в спорния женски финал. Иронично, Джон Макенроу, който непрекъснато се караше със съдиите през кариерата си, предаде на Джокович трофея предназначен за победителя.

Джокович (14 титла) се изравни с Пит Сампрас във вечната класация на носители на трофеи от Големия шлем, сега изостава само зад своите съвременници, както и най-големи съперници, Роджър Федерер и Рафаел Надал.

"Има много символика в това че съм рамо до рамо, в смисъл на титли от Големия шлем, със Сампрас. Гледал съм го как печели Уимбълдън, мечтаейки че един ден ще направя това което и той. И, да бъда тук, в този момент, е сбъдване на мечта", заяви Джокович след финала.

Постижението на Федерер от 20 титли от Големия шлем изглежда доста отдалечено, а 17-те на Надал са по-достижими за Джокович. Имайки предвид как играе този 31-годишен (спечели два трофея от Големия шлем подред за пръв път от маестралните дни от началото на 2016), Джокович вероятно през следващия сезон ще влезе като човек когото всички ще искат да победят.

Дел Потро беше убеден, че Джокович, който се завърна между петте най-добри на света, може да смени неприкосновения "тандем икони".

"Новак има всичко което е нужно да събаря рекорди в този спорт", заяви аржентинецът.


А това се случва след краховете на Джокович само няколко месеца по-рано, макар че всичко започна през 2016 когато недостигът на мотивация, лични проблеми и травма на лакътя, която накрая изиска и операция, спряха неговия устрем.

"Да ми бяхте казали през февруари тази година, след хирургическата интервенция, че ще спечеля Уимбълдън, Откритото на САЩ и Синсинати, трудно някой би ви повярвал. Но, в същото време, винаги е имало част от мен, която е мечтала и вярвала и се е надявала, че много бързо ще се върна на желаното ниво на игра", заяви Джокович.

Трябваше да поработи

Той трябваше доста да поработи, за да победи във финала, но на този турнир от Големия шлем всъщност загуби само два сета. В мача с приятеля Дел Потро, мач, който продължи три часа и 15 минути, ключовият момент се случи при резултат 3:4 във втория сет, когато Джокович спаси три топки за пробив в 20-минутен гейм, а тогава спечели и тайбрейка. След завършека на мача се случи и хубав жест на Новак, когато утеши Дел Потро, който ридаеше на своя стол.


Джокович особено се мъчеше с топлите и влажни условия, които владееха Ню Йорк - в началото на турнира. Такъв беше случаят срещу Мартон Фучович в първия кръг, когато след два сета беше 1:1, а Новак губеше с 2:4 в третия, а губеше и срещу Жоао Соуса, но и срещу "убиеца на гиганти" Джон Милман в 1/4-финала. Джокович премина всички тези физически тестове и, без никакво съмнение, се наслади на хладния въздух, който дойде в "Голямата ябълка" точно преди полуфинала. Покривът създаде приятни условия в неделя, защото тогава външната температура спадна на 20 градуса по Целзий.

И, още нещо. Когато Джокович играе против Федерер или Надал, той рядко влиза в мача като любимец на публиката. Дел Потро имаше по-голяма подкрепа в неделя, също така, особено това се отнасяше за неговите десетина приятели от родния Тандил, които предвождаха подкрепата с викове "Оле, оле, оле, оле... Делпо, Делпо!", особено във втория сет.

На Джокович точно тази подкрепа му хареса. Защо?


"Прякорът ми е Ноле. Когато викат "Оле, оле, оле, оле", аз чувам това (Ноле). Всъщност, накарах себе си да го чувам, ако трябва да сме искрени. Не ви лъжа."

Проблемите на Дел Потро с китката са добре познати на всички, а Джокович показа, че е наясно с това през което е преминал неговия приятел. 29-годишният аржентинец и сам призна, че за малко да напусне тениса през 2015, когато за последен, четвърти път, бил на операция на китката. Три хирургически намеси на лявата ръка означават, че неговият някога мощен бекхенд сега може да бъде само слайс, въпреки че имаше добри моменти на Откритото първенство на САЩ. Тези негови девет години пауза между първия и втория финал на Големия шлем са най-дългата такава пауза в мъжкия тенис.

Джокович е твърде добър

Въпреки че мнозина се надяват, че Дел Потро скоро ще стигне до своя втори трофей от Големия шлем, включително и Джокович, него "тенис боговете" все пак редовно го побеждават - съперникът във финала на Откритото първенство на САЩ, просто, беше твърде добър в първия сет.

Като някой който е трудно да притиснете до стената, а който е агресивен от основната линия щом му се удаде възможност, Джокович с пробив стигна до 5:3 и "сервира" края на първия сет. В този сегмент спечели 79% от точките на своите първи сервиси. Когато поведе с 3:1 във втория, изглеждаше, че лесно ще стигне до 15-а победа в 19-ата междуособна среща с Дел Потро. Но, временно изваден от ритъм заради поведението на аржентинската публика, а да не споменаваме и по-добрата игра на дотогава третия тенисист в света, преживя пробив.

Форхендът с лазерно насочване на Дел Потро сега беше в пълната си сила, а една от ракетите накара актрисата Мерил Стрийп да покрие лицето си с ръце, в неверие.

Но в ключовия осми гейм, три възможности на Дел Потро за пробив изчезнаха. Той прати един бекхенд на линията и така създаде първата от тези три възможности, крещейки и допълнително печелейки публиката. Обаче, в следващата размяна на удари завърши с бекхенд, който уцели средата на мрежата.

Форхендът "спря" в тайбрейка. Три непредизвикани грешки в него, а Джокович го накара на още една, в завършващата точка, с което официализира обрата след 1:3. Новак с усмихнато лице се запъти към стола, знаейки че започва да привежда работата към края.

Всичко беше против Дел Потро

Джокович само един единствен път в кариерата, от повече от 200 такива мача, е изгубил мач в който е имал два сета преднина (това беше против Юрген Мелцер на Ролан Гарос през 2010), но нямаше знаци, че нещо такова ще се случи този път.

"Когато имате възможности против най-добрите на света, а не ги осъществите, тогава те започват да използват придобитото предимство", каза Дел Потро, който във финала имаше 47 непредизвикани грешки и 31 директни точки.


Въпреки че успя след 1:3 в третия сет да стигне до изравняване, преживя нов пробив, за 3:5. Краят приближаваше, а когато Джокович завърши първата топка за мача с добър удар от воле, падна на терена, на гръб.


Финалистите след това бяха прегърнати, какъвто е и обичайно случаят когато се срещнат. Дел Потро така остана без онова което, според мнозина заслужено, щеше да е неговата втора титла от Големия шлем в кариерата, но в Джокович се сблъска с един от най-добрите тенисисти на всички времена - който отново намери своя магически чар", заключава се в материала на Си Ен Ен.