сряда, 5 септември 2018 г.

Чилич говори за НЙ Таймс за футболното сребро и отношенията с Джокович


Най-добрият хърватски тенисист в момента се намира в Ню Йорк, където му предстои 1/4-финал от Откритото първенство на САЩ. Марин е любимец на американската публика, която го опозна най-добре през 2014 година когато спечели титлата. Чилич е играл чудесни мачове в Америка, а неговият труд е оценяван и от публиката.

Угледният Ню Йорк Таймс разговаря с Марин за турнира, успеха на хърватския национален отбор по футбол на Световното първенство и отношенията с Новак Джокович.

Чилич на тазгодишното Открито първенство на САЩ играе много променливо. В първи кръг губеше с 1:5 и 0:40 срещу Мариус Копил и спечели 11 поредни гейма преди румънеца да се откаже. Във втория кръг даде само два гейма на поляка Хуркаш, а в 3 кръг губеше с 0:2 сета от австралиеца Де Минор и празнува след пет.

На 1/8-финала прегази отличния белгиец Давид Гофен и му предстои сблъсък с Кей Нишикори, когото победи на финала преди четири години.

"Спечелването на Откритото първенство на САЩ беше голямо облекчение. Толкова играчи се трудят цял живот, но не успяват да спечелят такъв трофей. Винаги съм вярвал, че имам талант за Топ 10, но като хлапе винаги мислиш, че имаш достатъчно време. Но, тогава идва 26, 27, па и 28-ата година и разбираш, че времето е все по-малко. Така че от една страна това беше облекчение, но от друга и голяма мотивация, защото разбираш, че можеш да печелиш най-големи титли и искаш още", каза Чили в интервю за Ню Йорк Таймс.

В края на септември, след сблъсъка със САЩ за Купа Дейвис, Марин ще навърши 30 години. Някога това бяха години за подготовка за спортна пенсия, но днес спортистите изкарват и до четиридесетте години.

"Драго ми е, че идват млади, добри играчи. Това трябва на тениса. Но, същевременно технологията и науката за спорта страховито напреднаха. Всички много по-добре пазят своите тела и всеки върховен играч около себе си има двама или трима души, които се грижат за него. Това им дава дълъг живот и същевременно утежнява пътя на по-младите играчи. Аз се чувствам все по-добър и по-добър. Много уча за самия себе си, а това е най-големият успех на всеки спортист. Очаквам да играя на най-високо ниво още три, четири години", заяви Марин.

Мачовете между Хърватия и Сърбия в баскетбола са доста емоционални. Има ли някакво напрежение когато играете против Новак Джокович?

"Не баш, всъщност, изобщо няма. Ние сме големи приятели. Чудесно се разбираме. Тренираме заедно почти всяка седмица. И където и да сме, провеждаме доста време заедно и в разговори, винаги се шегуваме", заяви Марин.

Чилич коментира и резултата на хърватския национален отбор по футбол на Световното първенство в Русия

"Виждайки колко страстта може да въздейства на резултата, това е красотата на спорта. Това беше невероятна общност. Смятам, че това беше главната причина за резултата на Световното първенство."

Бяхте ли ядосан след загубата във финала?

"Беше разочароващо, но изиграха невероятен мач. Не можете да кажете, че загубата против Франция е голямо разочарование. В Хърватия се празнува сякаш сме спечелили купата", заключи най-добрият хърватски тенисист.