понеделник, 10 септември 2018 г.

Ноле и Джерард Бътлър отпразнуваха титлата: Това... е.... СПАРТА!!!


Една от най-невероятните сцени на тазгодишното Открито първенство на САЩ бе видяна след края на финала в който Новак Джокович с 6:3 7:6 (4), 6:3 победи Хуан Мартин Дел Потро.


Ноле беше отписан от мнозина в края на 2017. Неизвестността на неговото завръщане, мненията "заситен е от тениса, сам каза, че той вече не му е най-важен в живота", сериозността на травмата. Един от онези, които вярваше във "вярата в невъзможното" на Джокович, подвизите след отсъствието и хирургическата интервенция, която предизвика нова пауза, беше и остана шотландският актьор Джерард Бътлър.

Бътлър много обича Джокович. Когато има възможност го гледа, подкрепя го от все сърце. Шотландецът, поред останалите си филмови роли, се прослави и като Леонид, цар на Спарта, който в Термопилите, заедно с малобройни юнаци, застанал пред хилядите персийци и се борил с тях.

Една от най-запомнящите се сцени във филма "300" е когато цар Леонид, съответно Бътлър, вместо да приеме капитулацията пред несравнимо по-голямата сила от онази с която разполага, "поздравява" персийския пратеник с вика "Това е Спарта!" и след това с ритник го праща в бездната.


Този вик, още от споменатия филм от 2007, започна да се използва по много поводи, по-често шеговити отколкото сериозни, но винаги е означавал отпор на лошия изход на събитията, съответно борба до самия край, каквито и да са предвижданията за изхода. Нещо подобно на онази много добре позната вяра в невъзможното на Джокович, вяра, че чудеса са възможни - ако душата и тялото се подчинят на работа те да се случат.

И, както Новак игра майсторски във финала, продължавайки невероятното завръщане след миналогодишната шестмесечна пауза и тазгодишната операция на лакътя, Бътлър му се придружи в празнуването след мача.


Разбира се, това не можеше да мине без общия вик "Това... е... СПАРТА!!!", а колко мощно изглеждаше тази сцена в Ню Йорк се уверете и сами:
Новак Джокович не само празнува след края на големия финал. Направи и нещо фантастично. Отиде при големия си приятел Хуан Мартин Дел Потро, за да му даде подкрепа и утеха след битката на корта. Както го правят само големите шампиони.