вторник, 11 септември 2018 г.

В подкрепа на Осака: Джокович запуши устата на свиркаджиите


Новак Джокович в деня след спечелването на Откритото първенство на САЩ имаше няколко задължения. Едно от тях беше появяване в ТВ студио където, традиционно, идват спечелилите титлите на турнира от Големия шлем в Ню Йорк, а там срещна и Наоми Осака, 20-годишното момиче което направи сензация, спечелвайки титлата в мача със Серина Уилямс. Мач, който беше съпътстван от голям скандал, за който Ноле имаше какво да каже на младата японка.


Припомняме, съдията Карлос Рамос в средата на втория сет на споменатия мач за титлата в женската конкуренция първо предупреди Уилямс заради това че, против правилата, между точките комуникира с треньора. След като счупи ракетата си, започна да се бунтува, че Рамос присъди наказателна точка, както предвиждат тенис правилата. Тогава Серина направи сцена, която предизвика голяма полемика - скара се с главния съдия, обвинявайки го в  сексизъм, заради това мачът трябваше да бъде прекъснат за кратко, а тогава Рамос реши да не й остане длъжен - взе й гейм. Така Осака поведе с 5:3, а недълго след това прослави и победата, което публиката не прие както му е редът - освирка японката, сякаш тя беше виновна за нещо от споменатото, така че Уилямс накрая смиряваше зрителите, защото Осака се разплака.


След като Новак Джокович победи в три сета Хуан Мартин Дел Потро и така стигна до 14-а титла от Големия шлем, американските журналисти ги интересуваше неговото мнение за "аферата Уилямс", а онова което им каза тогава - изобщо не съвпадна с мнението на Серина и дял от местното общество, че става въпрос за сексистко отношение на арбитъра. В студиото, Ноле първо се срещна с агента на Осака Стюарт Дугуид, докато младата японка се подготвяше да застане пред журналистите.

"Държа се чудесно (след финала)", каза Джокович, цитиран от официалната страница на АТП.

И, тук някъде, в тези три думи, лежи всичко онова което американската публика, която освиркваше младата японка трябва да чуе. Тенисистката, която само преди четири години молила Серина, своя идол, за обща снимка, след финала беше в сълзи. Но, остана достойна, привеждайки края на церемонията както знаеше и умееше, не влияейки на онова което се случва около нея. Прие трофея, благодари на всички и, когато всичко свърши, напусна полека голямата сцена.

"Държа се чудесно", повтори Ноле и когато Осака влизаше, за да чуят и журналистите.

Когато поразговаря с японката, това беше на далеч по-ведри теми.

"Никога не съм гостувала в такова ТВ шоу", му каза тя.

Джокович само се усмихна.

"Знаеш ли, очаквах, че този трофей е по-тежък", поверила му се Осака.

"Стои ти съвсем добре", отговори Ноле така че всички да чуят.

Наоми Осака е новата, сензационна шампионка на Откритото първенство на САЩ. Освиркана сякаш е нарушила всички тенис и морални правила. А единственото което направи е да се реши да победи непобедимата. Подкрепата на Джокович в ТВ студиото ясно го постави на страната не само на 20-годишната японка, а и на всички онези, които съчувстваха на младата тенисистка, която преживя това, което по категоризирането на срама на турнири от Големия шлем, не се помни в скоро време.