събота, 29 септември 2018 г.

Почина Предраг Ейдус


Известният сръбски актьор Предраг Ейдус почина вчера след дълго боледуване на 72 години.

Първенецът на драмата в Народния театър в Белград и някогашен управител Предраг Ейдус е роден на 24 юли 1947 година в Белград.

Завършил е 14-а белградска гимназия, а актьорство е дипломирал през 1972 в Академията за театър, филм, радио и телевизия.

Бил е председател на Сдружението на драматичните актьори в Сърбия от 1985 до 1989 година.

От 2000 е бил доцент в Академията по изобразително изкуство в Белград.

Изиграл е около 200 драматични роли и се е снимал в над 50 филма, участвал е и в 50 телевизионни драми и 30 телевизионни сериала, осъществил е над 200 роли в радио драми заснети за Радио Београд.

В неговите антологични театрални роли се поместват образите: Осип Манделщам, Йаоким Вуйич, княз Мишкин, Франц Кафка, Наполеон, Борис Годунов, Исак Бабел, Профирий Петрович, Кир Яни, Лаза Дунджерски...

Играл е в представленията "Фауст 1 и 2", "Кир Яни", "Глембайеви", "Венецианският търговец", "Супермаркет", "Събрание".

Представлението "Кир Яни" в което играе главната роля през 2017 година отпразнува четвърт век изпълнение.

Специално любопитство е свързано с представлението на Радослав Павлович "Шовинистки фарс" под режисурата на Егон Савин в коeто ролята на Бернард Драх е изиграл 1800 пъти.

Предраг Ейдус след дипломирането е станал член на Народния театър в Белград. Тук провел пълни две десетилетия, а тогава през 1993 година решил да премине в Югославския драматичен театър.

След 13 години отново се връща в Националния театър в който, от периода от 23 декември 2007 до 11 март 2009 изпълнява и функцията управител.

Ейдус е носител и на голям брой награди, включително и "Добричин пръстен" - най-голямото признание което се връчва в Сърбия на театралните актьори и актриси за житейско дело, съответно целокупното театрално актьорско осъществяване.

През тази година получи две награди за животно дело - Стерийината награда за особени заслуги към развитието на театралното изкуство и култура и Награда за животно дело "Златен пуяк".

След себе си оставя съпруга и две еца.