сряда, 19 септември 2018 г.

Джокович: Вярваме в сбъдването на детските мечти


Новак Джокович започва в петък турнира Купа Лейвър в Чикаго. Но, преди това в един тенис комплекс в южен Чикаго направи истинско тенис ревю на което даде съвети на малчугани от американските и сръбските общности. След това, ексклузивно за РТС даде интервю на кореспондента Александър Жигич.

Веднага след пристигането в Чикаго най-добрият тенисист на Сърбия със своята Фондация организира дружене с деца от този град.

Купа Лейвър е нов тенис турнир, който тази година ще се проведе за втори път, а има два отбора - на Света и Европа.

Във всеки отбор са по шестима играчи, по четирима от най-добрите 80 от класирането и по двама избират капитаните на отборите. Тази година отборът на Европа ще предвожда Бьорн Борг, а на света Джон Макенроу.

Играят се по четири мача всеки ден, три единично и един на двойки, а се играе до два спечелени сета. Всеки играч трябва да играе минимум един единичен мач, но не повече от два, докато всеки от отборите трябва да има единствена двойка, която ще играе. За победа в първия ден се получават по една точка, следващия две, а в последния три. Който първи стигнe до 13 точки, той печели Купата.

Новак Джокович е в отбора на Европа с Роджър Федерер, Александър Зверев, Григор Димитров, Давид Гофен и Кайл Едмънд, на които капитан е Бьорн Борг, а негов заместник е Томас Енквист.

Отборът на Света като капитан предвожда Джон Макенроу, заместник му е Патрик Макенроу, а отборът е съставен от Хуан Мартин Дел Потро, Кевин Андерсон, Джон Иснър, Диего Шварцман, Джак Сок и Ник Кириос.

В Чикаго от 21 до 23 септември ще се играят мачовете от второто издание на Купа Лейвър.