сряда, 12 септември 2018 г.

Как Ноле от губещ отново стана фаворит


Световните медии и социалните мрежи още говорят за трофея на Новак Джокович на Откритото първенство на САЩ. Нощ за помнене, повратен момент в кариерата, завръщането на краля - това са само някои от заглавията с които се описва победата в Ню Йорк. Скокът на трето място в АТП класацията, обаче, е изненада за мнозина, които само преди няколко месеца бяха отписали Джокович. Как Ноле от губещ отново стана фаворит?

Със силата на спартанец спечели трета титла на Флашинг Медоус. Нито дъждът, нито твърде гласовитата подкрепа на Дел Потро, не попречиха на Новак Джокович да победи най-добрия приятел между колегите.

"Както тръгна Откритото на САЩ, както течеше турнирът, Джокович изглеждаше все по-сигурно и хората просто забелязаха, че при него съществува ново ниво на фокус и прецизност - в същото време е по-спокоен, а също така и по-концентриран, намери начин да събере тези качества. Той просто смилаше хората", изтъкна Влада Олич, сътрудник на интернет портала на РТС.

"Играта, която играе е фантастична, чак тази контузия и операция и промяната на техниката на сервиса помогна, сега има най-добрият сервис през цялата си кариера, и допълнителен мотив отново да се докаже на света и на всички, които го оспорваха", отбеляза Горан Бубан, тенис специалист.

А го оспорваха и специалисти и привърженици. Много от тях заради сътрудничеството с Пепе Имаз и начинът на хранене. Бройните загуби и критики, обаче, бяха засенчени от тазгодишните титли.

"Същината беше, че Новак беше претоварен във времето когато печелеше всичко, не направи пауза навреме и се стигна до травмата. Той си върна тази своя ментална сила и това се видя абсолютно в Синсинати, а на Откритото първенство на САЩ във всяка точка, всеки гейм", заключи Горан Бубан.

С победата в Ню Йорк настигна своя идол Пит Сампрас по брой спечелени титли от Големия шлем. Сега има 14 - три по-малко от Надал, а шест по-малко от Федерер. Специалистите вярват, че тези бройки не са недостижими за Новак. В състезанието с швейцареца предимството му са годините. С какви козове ще бъде пред връстника испанец?

"Надал вече дълго време не е спечелил един трофей от Големия шлем извън клея, така че на него му остава Ролан Гарос като настилка където е впечатляващ фаворит всеки път когато играе, но клеят е само един ГШ годишно. Всички видяхме, че Надал има проблеми с колената и кой знае кога това ще свърши", заяви Влада Олич.

"В период от две години в които със сигурност може да играе на такова ниво - това не е нищо недостижимо. Това на практика са три години по две титли от Големия шлем, но мисля, че той може да го направи и по-бързо", сподели Горан Бубан.

Чакайки нови титли, Новак отпразнува последната с нюйоркчаните, и то в метрото. С победителката в женската конкуренция, Наоми Осака, изненадаха пътниците с понички.