понеделник, 16 октомври 2017 г.

10 г от смъртта на Тоше Проески, една негова голяма неосъществена мечта изплува наяве


На 16 октомври 2007 година в автомобилна катастрофа при Нова Градишка почина македонският певец Тоше Проески.

И десет години след трагичната му гибел харизматичният музикант не е забравен, а хиляди хора тъгуват за него както и в първия ден.

Предишната нощ, на 15 октомври, само няколко часа преди да тръгне на път в който загуби живота си, Тоше гостувал в македонското предаване "Въртележка", в което дал последното си интервю. В предаването Тоше говори за своето семейство, кариера и плановете за бъдещето и изговори изречение което е останало в паметта на мнозина.

Водещата Весна Петрушевска го питала: "Понякога не искаш ли малко да се отдръпнеш от всичко?", на което Тоше отговорил: "Искам, но не мога. Машинарията ме сложи, както се казва, "в цилиндъра" и готово. Няма връщане назад. Търся оправяне от всекидневните интервюта, гримирания, сваляне на грим, събиране на багаж... Всичко ми идва "дотук"."

"Не мога да бъда сам, не мога сам да отида на кафе и в магазина. Не мога, а искам", добави.

Мнозина в тези негови думи по-късно са намирали "мистериозни предзнаменувания" и "предсказване" на смъртта, но Петрушевска, която много добре познавала Тоше, казала при заснемането на документален филм за неговата смърт "Шест часа до небето", че такива приказки не й пречат.
"Това дете само беше уморено. Записваше песни като петдесетгодишен певец. Записа достатъчно песни за двадесетгодишна кариера", сподели тя.

Всички добре помним тази 1997 година когато на балканската музикална сцена се появи момчето Тоше Проески, който живееше за песента. Един от най-добрите студенти по соло пеене стана най-познатият македонски певец, но го обичаше целият Балкан.

Обсипан е с плюшени играчки, за които в своята къща в Крушево има специална стая. Днес неговата родна къща е музей и туристическа атракция.

Печелеше хората с глас и поглед от който блестеше благородство и доброта каквито рядко се срещат. Един от неговите най-продавани албуми е "Божилак" (дъга) - компилация от 14 избрани традиционни македонски песни. В този албум Тоше пее със симфоничен оркестър.

Певецът имаше завидна кариера на Балканите и беше на крачка от световен успех, но и имал една голяма неосъществена мечта.

Тя била да попадне в операта на Емир Кустурица "Времето на циганите".

Певецът се явил на кастинг, на който били и Никола Джуричко и Стеван Анджелкович, но за съжаление не успял да сбъдне мечтата си.

- Тоше беше много заинтересуван от проекта на Кустурица. Имаше чудесен вокал, физическо присъствие, знание и популярност. Яви се на кастинг, но не можеше да вмести тази опера с редицата си ангажименти. Беше един от най-търсените певци, с редица планирани концерти. Никога не успя да прежали, че не успя да вмести и това - споделя източник пред "Курир".

Тоше Проески загина на 16 октомври 2007 година на магистралата Загреб - Липовац. Негов приятел и шофьор изгубил контрол над автомобила и се ударил в камион. Тоше загинал на място, неговата мениджърка Лиляна Петрович е получила леки, а шофьорът тежки наранявания.