петък, 27 октомври 2017 г.

Драган Бйелогърлич: Най-много ме нервира разделението на "наш" и "не е наш"

Najviše me nervira podela na "naš" i "nije naš": Dragan Bjelogrlić otvoreno o svemu
В прехода изчезна средната класа и гражданското общество. Всички тези сериали се занимаваха със средната класа. Как днес да си представиш Гига Моравац от "По-добър живот", който като чиновник в някаква банка, с жена учителка по латински, живее в салонен апартамент с три деца? Днес това е немислимо! Тази промяна в обществото е една част от проблема, а друга е всеобщото заселячване. То трае с години и продължително без оглед на това кой е на власт, заяви в ексклузивно интервю режисьорът, актьор и продуцент Драган Бйелогърлич, чийто нов сериал "Сенки над Балкана" смачка всички рекорди по гледаемост през миналия уикенд.

"Мен най-много ме боли, че ние сме една от редките страни, които биха могли да имат отговор на културната колонизация. Имаме автентична култура, голямо наследство във филмите и телевизионните сериали. А ние точно тук се предаваме", каза Бйелогърлич.
Dragan Bjelogrlić o Savamali: Kad bi sva esnafska udruženja zauzela jasan stav, bilo bi drugačije
През деветдесетте, казва Бйелогърлич, имало сблъсък с позициите на професиите.

"Сега настана хаос и неразбиране на позициите с които трябва да се занимаваме. Аз например мисля, че "Сенки над Балкана" е най-добрият отговор на всеобщата примитивизация, която се случва през последните години. Така имаме ситуация в която елитът се е примирил, че е изгубил битката на терен от примитивите, по кръчмите и интервютата се отвращават от примитивизма, говорят за гениалните сериали, които са гледали по НВО, Нетфликс или Амазон, и се надяват, че някакви нови политици ще променят това. Това е илюзия. Само ние можем да променим това и да водим битка", заяви Бйелогърлич.

- Когато всички еснафски сдружения - а мисля за: сдружението на художниците, адвокатската камара, Сръбското лекарско сдружение и т.н. заемат ясна позиция към обществото в което живеят, когато се случи нещо като Савамала, би било различно.

- Излизаме всички и казваме: "Не искаме да живеем в общество в което се случва това." Не искаме да работим. Да играем. За какво са ни партии за това? Излизаме като граждани без оглед на политическата опция, и казваме, че не искаме да живеем в общество в което някой излиза нощем и руши нещо. Звучи като приказка, но така функционират нещата в много по-цивилизовани и напреднали държави, споделя Бйелогърлич в голямо интервю в което говори за компромисите, които е направил, актьорите, които се хабят на сцената на политиците, както и за своето решение кога и как ще влезе в политиката.