четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Шпигел: Загреб е най-скучният европейски град, подсеща на немска провинция


Немският вестник "Шпигел" публикува репортаж за Загреб, който е описан като много скучен град в който най-хубавото нещо е - магистралата към морето. Журналистката Ане Хеминг предлага и няколко съвета на туристите от Германия как да преживеят "загребската тъга" докато се намират в столицата на Хърватия.

Иронично се споменава, че "върхът на лятото в Загреб е бил концертът на група Дюран Дюран", който можел да се чуе и в затънтените квартали, а тяхната песен Ordinary World може да е "местен химн", съобщава хърватският портал Индекс, цитирайки немския вестник.

Въпреки че читателите на Лоунли планет прогласиха Загреб за дестинация номер едно за 2017 година, журналистката на Шпигел пише, че пешеходната зона в центъра на града подсеща на немска провинция, градове като Рощок или Бохум.

Кафенетата в центъра се описват като твърде подобни, "с лаундж (lounge) изглед, който е бил модерен в началото на века", не са по-интересни и търговския център "Долац", нито Горния град.

"На ивиците на Загреб могат да се намерят моменти в които тъпотата прераства в авантюра, в метропол, който би трябвало да се състезава за най-скучен град, поне в Европа", пише Шпигел и препоръчва на туристите да откриват града, возейки се на трамвай, защото "колело може да се вкара само внимателно, а велоалеите са всъщност на тротоарите".

"Мостът на младостта" е описан като "бетонен брутализъм", докато в Бундек липсва вода в изкуственото езеро и всичко изглежда тъжно. Ярун е още по-зле, смята репортерката на немския вестник.

Споменава се и Хрелич, на който се продава стара стока, "неща, които хората търсят, за да се зачервят".

В Музея на съвременното изкуство журналистката е провела три часа, но в това време не е срещнала други посетители: "Времето за изкуство, изглежда, е лукс."

Рядка похвала е получило кафенето "Криви пут" (Кривият път - б.р.), както и гледката към града от Сльеме, която е "величествена".

"Най-хубавото нещо в Загреб е магистралата към морето", пише журналистката и съобщава как е стигнала до Риека, който ще е европейска столица на културата през 2020 година.

Интересни са риекските плажове, на които хората се къпят с огромни контейнери зад тях, а привечер може да се яде риба на брега. Тук е и корабът на Тито, който се пази от трима охранители.