петък, 6 октомври 2017 г.

Абсолютната власт на сръбкините във волейбола в Европа


Женският национален отбор на Сърбия след триумфа на Европейското първенство в Баку излезе на първо място в класирането на Европейската волейболна конфедерация (ЦЕВ), която обхваща резултатите от последните две европейски, световни и Гран прита (или Европейски лиги).

Четата на Зоран Терзич прескочи водещия до Европейското първенство отбор на Русия и с осем точки преднина чака следващата година, в която ще има възможност да увеличи преднината (заради резултата от изминалото СП).

Трябва да се знае и това, че класирането на ЦЕВ ще е от голямо значение когато се определят двата най-добри отбора от всеки континент, които през 2019 г ще играят Световен олимпийски квалификационен турнир от който първите три състава (от 12) ще се класират на ОИ.

Сърбия в един специфичен начин на точкуване (от СП и Гран при се класират само европейските отбори) има 290 точки (от 300 възможни). Вторият в класирането Русия е с 282 т, а третият Италия е с 280.

Напредък с цели три места направи Холандия, която сега има 278 точки, но и реален шанс след идната година да направи скок между първите два отбора.

За абсолютната доминация на женските национални отбори на Сърбия в Европа говорят и първите места на младежкия състав и кадетките. Младите сръбкини продължават да са на първо място в класирането на ЦЕВ за волейболистки до 19 години с 286 точки. Русия е втора с 284, а Турция трета с 282 точки.

Кадетките на Сърбия са първи в конкуренцията волейболистки до 18 години с 288 точки. Втора е Италия с 284, а трета Турция с 268 точки.