събота, 21 октомври 2017 г.

Уесли Кларк копае въглища за 15 милиона долара в Косово

 Vesli Klark, Foto: Tanjug
Пенсионираният генерал на НАТО очаква правителството на Косово да му осигури доста доходоносен бизнес.

Уесли Кларк, пенсиониран генерал на НАТО, сега представител на компанията "Енвидити" е обявил, както съобщават косовски медии, че чака решение на косовските институции за разрешение за влагане в областта на енергийните минерали.

Той е направил изказването по време на посещение в Черна гора, където е присъствал на среща, която е организирана от Форум на глобалните граждани. Кларк споделил, че на Косово ще започне инвестиции в областта на въглищните ресурси, но още няма решение на институциите, пише косовският портал "Коха".

"Във всеки случай, правителството трябва да има единна позиция. Трябва да се създаде консенсус, да предложи възможности. А ако не се стигне до това, ако не се постигне консенсус и не се предложи възможност - до частни инвестиции няма да се стигне. Тези вложения не са се случили в Косово заради реакции в парламента във връзка с разрешение за експлоатация на ресурсите на въглища", заяви пенсионираният генерал, който предвождаше въздушната кампания на НАТО срещу сръбски и черногорски цели през 1999 година.

Той припомни, че вече инвестира в Румъния и България, както и че с тамошните хора са разговаряли във връзка с някои от работите, в рамките на които се търсят възможности за вложения в Черна гора.

В края на септември 2016 година парламентът на Косово отложи одобрението на искането на правителството да осигури на компания "Енвидити" лиценз за изпитване на енергийните минерали в Косово.

"Енвидити енерджи Косово" е фирма, която се ръководи от генерал Уесли Кларк, а компанията се интересува от подземна газификация и въглища в Косово и производство на синтетичен газ, дизел и керосин. Първоначалното искане за разрешение компанията е подала през 2013 година, за три лиценза, на обща повърхност от над 3400 км. Проектът включва газификация на подземните въглища с технологични методи, които дават възможност за производство на синтетична нафта (дизел), с химически процес на газификация на въглищата, чрез употребата на напреднали технологии.

"Енвидити" очаква да увеличи началното производство от 1200 барела гориво дневно на 20 000 барела, с първоначална инвестиция от 15 милиона долара, а инвестицията би достигнала 5 милиарда долара.