петък, 27 октомври 2017 г.

С над 8000 зрители в Цървена звезда отчитат слаба посещаемост

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2017/10/27/23454294/Zvezda-Makabi3.jpg
Баскетболистите на Цървена звезда победиха Макаби в 4-ия кръг на Евролигата с 87:84, но вместо днес да се говори за втория триумф на избраниците на Душан Алимпийевич в елитния турнир или чудесните изяви на Тейлър Рочести и Джеймс Фелдин тема номер 1 е слаба посещаемост в Арената.

Според официалните данни мачът е бил гледан от "само" 8230 зрители, което е втората най-слаба посетеност на двубой на "червено-белите" в най-голямата зала на Балканите, след мача срещу Каха Лаборал през декември 2013 година когато на трибуните е имало 7000 човека.

Каква е причината? Новият отбор който още не е "влязъл под кожата" на привържениците или може би непланираните загуби срещу Будучност или Цедевита? Неатрактивният съперник? Няма шанс, Макаби все пак е един от най-славните и най-трофейни клубове в историята на баскетбола...

Така че става въпрос за нещо друго! А това друго или по-добре казано първо е според мнението на мнозина е онова което е най-голямата грижа на всекидневието в Сърбия - парите.

Накратко, привържениците на Цървена звезда или изобщо любителите на качествения спорт имаха много съдържателен октомври, започвайки от решителния мач на националния отбор на Сърбия за класиране на Мондиала срещу Грузия, после гостуването на футболистите на Арсенал в Лига Европа и баскетболистите на Барселона в Евролигата, простата сметка показва, че пари за Макаби не са останали.

"Имаме голяма благодарност към нашите привърженици, подкрепата, която получаваме е истински "вятър в платната" през всички тези години. Сигурно е, че можеше да има повече запалянковци в Арената срещу Макаби, ние в клуба се потрудихме с адекватни цени да излезем насреща. Все пак, ситуацията в обществото е такава, че хората нямат да отделят и за футбол и за баскетбол. Надявам се с резултатите в продължението на сезона да повдигнем адреналина на привържениците", заяви пред ТАНЮГ директорът на БК Цървена звезда Давор Ристович.

Той припомни, че през миналата година на старта е имало малко по-слаб интерес от привържениците и че победите привличат зрители на трибуните.

"Винаги имаме добър брой привърженици, най-малко 8000. Да стигнем до магичната бройка от 18 000 трябва да имаме добра серия резултати, както сме правили това в предишните години и отново за това говореше Европа. Много сме доволни всички в клуба, че чакаме Бамберг с резултат 2:2 и че още веднъж показахме, че парите не играят в този турнир, защото победихме богат клуб. Не е нормално да побеждаваме Барселона, Макаби, но и миналата година Фенербахче, Реал, ЦСКА, непрекъснато преминаваме границите на възможностите и непрекъснато местим "червената линия", изтъкна Ристович и допълни, че Звезда ще има мотив повече и пети път в Тел Авив да победи Макаби и да продължи успешната серия срещу големия противник.

Сметката е проста, този който се е насладил да изгледа споменатите три мача (Грузия, Арсенал, Барселона) е трябвало да отдели най-малко 4300 динара, без да се смятат питиетата и храната. За малко по-добри места, запад или изток на трибуните на стадион "Райко Митич" или по-добро място в зала "Александър Николич" разходите са отивали и до 7-8000 динара.

Разбира се, това е сметка за някого, който живее в Белград, а ако идва извън столицата разходите "надхвърлят" 100 евро и повече, така че мнозина вместо билет за Макаби, който е струвал 500 динара за "ниво 400" и 1100 динара за "ниво 200" избрали ТВ преноса. Както се казва популярно "висока е датата" (краят на месеца е - б.р.).

Интересно, подобни проблеми имат и в други европейски метрополи, вчера Звезда, въпреки всичко, е имала по-голяма посетеност от мачовете в Евролигата между Олимпиакос и Химки в Атина и Армани - Барселона в Милано, които са играни в също така големи зали "Мир и приятелство", съответно "Медиоланум форум".