понеделник, 23 октомври 2017 г.

Президентът на БСС Предраг Данилович: Съжалявам за златото, но и среброто е голям успех


Първият човек в сръбския баскетбол говори за уличния баскет в който е съзрял като играч, плановете на Баскетболния съюз на Сърбия (БСС), за списъка на Джорджевич, финансите...

Преди качването на чартъра за Белград, на летището в Истанбул, за последен път правихме интервю с президента на Баскетболния съюз на Сърбия Предраг Данилович. Преди това няколко пъти по време на ЕП, където от първия ред подкрепяше "орлите", от които не се отделяше в хотела, автобуса, на тренировките, където връщаше топката, даваше съвети... Беше истинска подкрепа за селекционера Александър Джорджевич, някогашен съотборник, което и нашата камера засне при излива на емоции пред съблекалнята след класирането за финала, което и Сале по-късно изтъкна.

Междувременно, кратка среща в СК Динамик на Дорчол, на квалификациите за юноши за общата лига на Сърбия преди уговорената среща в Блок 45, на откриването на баскетболен терен на компанията "Моцарт". Дойде в тениска на БСС докато беше цел на родители и малчугани за автографи и фотографии. За всичко имаше време:

- Знаете ли, че съм живял тук в блока когато дойдох от Сараево в Партизан? Затова и до ден днешен нямам проблеми като много, които влизат в блоковете в Нови Белград. Оправям се, не се е променило много. Аз тук съм играл баскет, тренирах по всички училища. Прекарвах тук две-три чудесни години и затова обичам този край. Уличният баскет тогава означаваше много за мен, играл съм го в Сараево, а и когато вече бях в Партизан. Затова ми е драго когато видя деца как играят - бяха първите думи на Саша за "Блиц", показвайки сграда зад терена на която са нарисувани селекционера Джорджевич и националите.


- Дали се слегнаха впечатленията след първото лято откакто сте първи човек в сръбската Къща на баскетбола?


- Аз съм доволен, надявам се и останалите, медалите на момчетата и девойките са ми гордост, и короната, финала на мъжкия национален отбор. Някой да ни беше предложил преди пътя за Европейското първенство финал без седем играча, които липсваха, сигурно щяхме да се съгласим. Разбира се, остава жал за златото, не би било нормално да няма. Не е фраза, но със сигурност е голям успех.

- Какви активности следват сега?

- Имаме квалификации, както и няколко проекта, които трябва да реализираме, като получаване на организацията на кадетско първенство на Европа в Нови Сад. Тук са и дните на НБА чрез качествен турнир, ще бъде интересно, ще има какво да се гледа що се отнася до баскетбола.


- "Прозорци" отново са на дневен ред. Джорджевич обяви списък за квалификационните мачове за СП с играчи от клубовете в Евролигата?

- Всички ние сме ощетени с тези събития. Французите казват, че може би най-много, заради НБА играчите. Още е неблагодарно да се говори каквото и да е за това. Това е до селекционера Джорджевич, кой ще повика. Неблагодарно е, ще видим как ще се развие ситуацията, още е статус куо. Както ще  е за другите, така ще е и за нас.

- Каква е финансовата ситуация в Къщата на баскетбола?

- Стабилна колкото може да бъде. Имаме помощ от правителството и Министерството на спорта, Олимпийския комитет, но ако сравним бюджета на френската, италианската или турската федерация, които са над 40 милиона, тогава това е малко в сравнение с нашите два милиона и активностите, които имаме, но се надявам да бъде по-добре - каза Данилович.

- Преборихте се клубовете от АБА 2 лигата да играят в КЛС?

- Веднага да се разберем, няма потребност за големи приказки нито трябва да се сравняват АБА 1 или 2. Никой няма нищо против лига АБА 2. Клубовете могат да участват в турнири, които искат, но и домашен турнир, за да се класират чрез него. Това е нормална история, нищо особено. С тази възможност приканвам най-добронамерено и клубовете, които играят в АБА 1 без европейски купи да играят и в нашата лига и така да вдигнат нейното качество - допълни Данилович.