понеделник, 23 октомври 2017 г.

Хървати и араби най-често търсят гражданство в Босна и Херцеговина


Босна и Херцеговина през последните 7 години е дала гражданство или е дала съгласие за даване на гражданство за 428 особи от общо 26 държави от света.

Най-много позволения са издадени на хора от Хърватия и то общо 171 одобрения, докато същевременно за всички арабски държави гражданство на Босна и Херцеговина е дадено за 42 човека.

В последните 7 години за гражданство в Босна и Херцеговина са кандидатствали най-много хора от Хърватия, а най-много през 2011 година, когато 57 от тях са получили паспорт от Босна и Херцеговина.

С годините този брой намалява, но общо от 2010 година до днес 171 човека са получили гражданство на Босна и Херцеговина.

На второто място са желаещите от Сърбия, а за споменатия период 97 от тях са получили гражданство на Босна и Херцеговина.

Освен държавите от региона, най-много молби за даване на гражданство на Босна и Херцеговина са от хора от арабските държави. Така през последните седем години гражданство са получили 42 човека, най-много от Сирия, Йордан и Судан.

Трябва да се изтъкне, че получаването на гражданство по основата на Договор за двойно гражданство между Босна и Херцеговина и Сърбия не идва със съгласието на Министерството на цивилните работи, а само по вземане на решение което е нужно за получаване на гражданство на Босна и Херцеговина, а натурализацията по основа на Договора между Босна и Херцеговина и Хърватия идва със съгласие на министерството.

На основа на достъпните факти от Министерството на цивилните работи на Босна и Херцеговина, в последните седем години не е имало одобряване на гражданство за хора от арабските държави чиито туристи, а и инвеститори най-много идват в Босна и Херцеговина, като ОАЕ, Кувейт, Саудитска Арабия или Бахрейн, съобщава Кликс.

Когато става дума за даване на гражданство по основа на наредба за приемане на хора от особен интерес за Босна и Херцеговина, в последните 10 години са дадени 82 такива гражданства и то най-много за хора от Черна гора (13), следвани от Хърватия (12) и Сърбия (10).

Във Федерация Босна и Херцеговина от приемането на Закона за изменения и допълнения на Закона за гражданство на Босна и Херцеговина от 2013 година, до преди няколко месеца, не е правена постъпка за натурализация на чужденци, защото се закъснявало с приемането на Закона за изменения и допълнения на Закона за гражданство на Федерация БиХ (хармонизиране на закона за гражданството с важащия Закон за гражданството на БиХ), а с това и приемане на подзаконовите нормативни актове.

Заради застоя от няколко години, очаква се повишен брой в следващия период.

Споменатите изменения и допълнения на Закона за гражданството от 2013 година доведоха до правно основание за водене на запис за гражданство в съответствие със защитата на личните данни.