вторник, 24 октомври 2017 г.

Желанието на баба Милка за рожден ден №102 - завръщането на Ноле на корта

 Фото С. Бабовић
Най-старата жуплянка от село Горни Ступан отпразнува 102-ия рожден ден и се надява да й се сбъдне желанието. Споделя, че е една от най-големите привърженички на най-добрия сръбски тенисист.

Легендарната баба Милка Цветкович отпразнува 102-ия си рожден ден в село Горни Ступан при Александровац където от десетилетия живее с потомците. С радост приема честитките за рождения ден с желание всички да бъдат живи и здрави, а най-голямото й желание е славният й сънародник - тенисистът Новак Джокович да се върне възможно най-скоро на терена.

Защото баба Милка е една от най-големите привърженички на Ноле и както казва не й е било леко, че почти цялата своя 101-ва година е прекарала без тенис. Надява се, че Джокович няма да играе турнири в късните вечерни часове, защото й е тежко да си напряга очите.

- Сега вече трябва да ползвам бастун, а слагам и очила докато прелиствам вестника - казва за "Новости" Милка Цветкович, невероятно витална баба, която вече години пие само хапчета за световъртеж.

- Не ми дават много да работя. Ставам рано и нахраня кокошките и прасетата. Важно е, че краката ме държат и ума ми служи.

Винаги усмихната, тази сто и две годишна жена редовно яде сладкиши, а не обича солени храни и тестени продукти. Никога не е пила алкохол. Смята, че рецептата за здраве е умереност - и в храната и в живота. Единственото на което не може да устои са плодове, а особено банани.

- Когато завърша с яденето, то е защото сама решавам да престана, защото мога още да ям - признава най-старата жуплянка. - За последен път съм била на лекар преди 10 години. Трябваше да ми превържат рана когато петел ме клъвна по дясната ръка. Имам малки проблеми при рязко ставане, така че за това внимавам. Пия само хапчета за сърце и световъртеж.

Не е свикнала баба Милка Цветкович да не работи и да не излиза. В Горни Ступан живеят още две възрастни особи, но тях нашата рожденичка смята за деца, въпреки че са родени 1925 и 1927 година. Своевременно Милка, като вече прабаба със стаж, е гледала и много по-млади от себе си. А допреди три години е карала и трактор.

- Важното е, че с ума е много способна. Ние всички сме горди с нея - казва синът Милован, който със съпругата Любинка пази огнището на Цветковичи, и, разбира се, мама Милка. - Наистина се чувства добре, движи се колкото трябва. Всеки 19 октомври, нейният рожден ден, е специален ден в нашия дом. Обаждат се хора отвсякъде да честитят, в града питат за здравето й.

Снаха Любинка казва, че редовно отбелязва рождения ден на свекървата вече 40 години, а за организацията и тортата винаги е задължен нейният син Анджелко, внук на Милка.

Ведрата старица в живота си никога не е съжалявала за нещо. Омъжила се за предприемчивия търговец Милен Цветкович през далечната 1935 и с него била до смъртта му, през 1976 г. Имат двама сина - Радослав и Милован. Символично, и цялата фамилия Цветкович е една от най-старите в Горни Ступан, първите Цветковичи дълго наричали "старинци".

Горни Ступан винаги е минавало за едно от най-богатите и най-напредничави жупански села. В средата на петдесетте години на миналия век е наброявало около 250 къщи с около 1300 души. Днес повече от 50 къщи са напълно напуснати, а дори Цветковичи са се "пръснали", преди всичко заради миграция. "Старинци" днес имат точно 10 къщи в селото. В тях живеят 15 члена на уважаваната фамилия, докато през миналия век тук са живели около стотина.

- Вече от години говоря за това, че съм имала хубав живот, а и детство, което съм провела в Битоля с баща ми Стоян Радич и майка Даринка - разказва Милка - Като завърших гимназия, можех като отлична ученичка да се школувам за учителка, но не смееха да ме пуснат да си тръгна от вкъщи.