вторник, 31 октомври 2017 г.

Гойкович: Подкрепа от България за Сърбия и разширяването на ЕС

Димитар Главчев и Маја Гојковић пред новинарима у парламенту
Председателят на сръбския парламент Мая Гойкович заяви, че България дава голяма подкрепа за политиката на разширение на ЕС сред държавите в Западните Балканите, включително и Сърбия.

След срещата с председателя на Народното събрание на България Димитър Главчев тя заяви пред журналистите, че Сърбия ще бъде готова и ще завърши своите задължения на европейския път до 2025 година.

С гостът от България са изразили съгласие, че Сърбия може да стане пълноправна членка на ЕС и по-рано, ако изпълни всички условия.

Председателката на парламента изтъкна значимостта на посещението на Главчев в Сърбия с оглед на това, че от 1 януари България поема шестмесечното председателство на ЕС, като нарече обръщението на нейния български колега историческо, защото едно висше официално лице от България говори в Парламента на Сърбия.

Както каза Гойкович, Западните Балкани са част от решението на ЕС за по-силна организация, а не част от проблема.

Гойкович сподели, че е разговаряла с българския си колега за подкрепата, която дава България на Сърбия по нейния европейски път, за възможността да се отворят нови глави по време на българското председателство на ЕС, затова, че един от приоритетите на българското председателство ще е темата за перспективата на Западните Балкани в ЕС, както и за напредване на сътрудничеството.

С госта от България Гойкович е разговаряла и за вече отворените глави от преговорите за членството на Сърбия в ЕС, включително и правата на българското национално малцинство в Сърбия.

Гойкович сподели, че Сърбия е осъществила напредък когато става дума за образованието и издаването и отпечатваното на учебници за членовете на българското национално малцинство, както и че с госта от България е разговаряла по въпроса за стратегия в областта на информиране на националното малцинство.

Тема на срещата са били и инфраструктурното свързване на двете държави, сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката.

Главчев каза, че в основата на разговора с Мая Гойкович е била европейската перспектива на Сърбия.

Виждаме, че Сърбия полага големи усилия в провеждането на реформи необходими за присъединяването, каза Главчев.

Сподели, че България дава пълна подкрепа на Сърбия на нейния европейски път, който каза, че зависи от усилията, които полага на Сърбия на този път.

Каза и че депутатите в Парламента на Сърбия стабилно работят на този път, което е повод за голямо удоволствие.

Когато става дума за глава 23, която включва и въпроса за националните малцинства, Главчев заяви, че по него България може да даде информация на Сърбия, защото държавата е още под механизмите на контрол на ЕС.

Главчев, който разговаря с представители на българското национално малцинство в Ниш и Димитровград, сподели че Сърбия има добра законодателна рамка когато става въпрос за правата на национални малцинства, че в Сърбия не съществуват проблеми във връзка с реализирането на правата на българското национално малцинство, но сподели, че някъде на локално ниво може и да ги има, посочвайки Босилеград.

Допълни, че с обща работа неголемите проблеми, които се появяват в локални среди в Сърбия където живеят българските национални малцинства могат да бъдат премахнати.

"Проблемите върху които трябва да се работи", сподели Главчев "се касаят за глави 10 и 26, които се отнасят до информирането на националните малцинства."

Изрази задоволство, че Сърбия през последните две години е вложила усилия за решаване на проблеми, които са се трупали с години, съобщавайки, че в Сърбия са отпечатани 26 учебника за членовете на българското национално малцинство, 14 са в процес на печатане, а девет учебника се подготвят.