понеделник, 2 октомври 2017 г.

Балканите са бурето с барут на Европа. Лафът на лицемерите, които гасят своите фитили с плюнчене

Застава Каталоније
Баския, Шотландия, Фландрия, Южен Тирол, Корсика, Бавария... много региони в Западна Европа вече дълго търсят независимост от своите държави или поне държат на тази идея. "Дойче веле" прави малък преглед на "бунтарите".

Разпадът на СФР Югославия и Съветския съюз създаде много нови държави в източната част на Европа. Но в запада на континента сякаш границите са били изрязани на камък. Поне на пръв поглед. Имало е и групи, които са търсили отцепване, някои от тях са били и военни, но със слаб успех.

Случващото се в Каталония може да налее нова сила на цял низ движения за отцепване в запада на Европа.

Баския

Желанието за независимост на каталонците в голяма част е последица от финансовата помощ, която Мадрид праща точно в Баския и региона на Навара с главен град Памплона. Баският национализъм и баският език също така са били потискани по времето на режима на Франко. Баския е икономически много по-слаба от Каталония, но затова тамошните сепаратисти са много по-насилствени. В борбата за независимост от Мадрид организацията ЕТА в последните 50 години е убила над 800 човека. Това сепаратистко движение през 2011 г публично се отрече от насилие. На пътя към независимостта тъпчат на място. Референдумът през 2014 г беше символичен и непризнат.

Британска и шкотска застава
Шотландия

Никъде в запада на Европа не изглеждаше толкова вероятно печатането на нови географски карти както в случая с Шотландия. Съюзът на Шотландия с остатъка от Великобритания трае вече 300 години. Но на референдума през 2014 г, но който се съгласи и Лондон, борците за независимост изгубиха с малко. Все пак, излизането на Британия от ЕС накара ръководството в Единбург да разгледа провеждането на нов референдум, може през 2018 г. Повечето от шотландците бяха за оставане в ЕС. Анкетите все пак казват, че изходът ще е следния: референдумът за независимост ще бъде подобен на предишния.

Фландрия

На последните парламентарни избори в Белгия, като най-силна партия във Фландрия се показа Нов фламандски алианс, която е предвождана от Барт де Вевер. Този политик вярва, че белгийската държава е пред разпадане и че би трябвало да гради самостоятелна Фландрия. Сепаратизмът в Белгия е доста необичаен - ако се отцепи фламандският дял в който се говори вариант на холандския език, държавата ще загуби над половината жители, а и икономически сили. Голям проблем би бил статусът на Брюксел в който са седалищата на Европейския съюз и НАТО. Някои вече споменават и събиране на франкофонската Валония с Франция, Люксембург, а чак и с Германия. Но белгийците досега са успявали да се задържат заедно.

"Падания"

Деленето на севера в Италия има напълно икономически подбуди. Там се намират развитите региони Ломбардия, Пиемонт, Венеция, както и други богати индустриализирани области. Много граждани в тази част на страната вярват, че италианците от юга живеят на гърба на трудолюбивите северняци. Т.нар. "Лега Норд" някога е търсила независимост за "Падания", област, която би обхванала развития север на днешна Италия. Днес борбата е около желанието в региона да остават три четвърти от изработените пари.

Южен Тирол

И тази област официално е в границите на Италия, но само от края на Първата Световна война. По-рано е била дял на Австро-Унгария. След смъртта на Мусолини, Южен Тирол постепенно получава все повече езикова и политическа самостоятелност. Жителите на този регион разполагат с добър дял пари събрани от данъци и изглеждало, че всичко тече гладко. Но икономическата криза е пробудила сепаратизма. Италия е, след Гърция, втора по задлъжнялост в еврозоната и я мъчат големи икономически проблеми. Тиролци са имотни и не искат да се натоварват с проблемите на цялата италианска държава. Все по-често се гласува лозунга: По-далече от Рим.

Корсика

Френските власти дълго са потискали автономните тенденции на този остров, включвайки в това и ползването на местния език в училищата и обществения живот. Военни групи като ФЛНЦ също са опитвали с години насилствено да се отделят от Париж, правейки нападения над официални лица или символи на френската държава. Потенциалът за сблъсъци остава - когато френското правителство през 2000 година предложило доста незабележими мерки за увеличаването на автономията на Корсика, консервативната опозиция в тази държава излязла на барикадите.

Бавария

Много малък брой баварци сериозно мислят, че основаването на собствена държава е правилен ход. Но все пак, официалното име на тази немска област е "Фрайщадт Байерн", съответно "Свободна държава Бавария". Тази немска федерална единица в юга на страната вероятно би могла да се справи и отделно от остатъка от Германия. Бавария има най-голяма територия от всички немски съюзни държави, в нея живеят 13 милиона души, и тя има най-голям икономически оборот в Германия. Както и в други държави, това богатство предизвиква разправии - баварците смятат, че твърде много пари отиват в общата каса. Още повече, има и остри мнения. Член на партията Християн-демократичен съюз (ХДС), журналистът Вилфрид Шарнагел, в своята книга "Бавария може и сама" от 2012 г залага на излизане от ФР Германия. Засега няма общонародно движение което споделя неговите идеи.