вторник, 2 януари 2018 г.

Но1Е

Проблеми с лакътя, промяна на треньорския щаб, умора, пренасищане, всичко това се стовари на гърба на най-добрия сръбски спортист за всички времена през последната половин година. Въпреки че още не се знае кога ще открие 2018 се чака Новак да се върне и завърне там където му принадлежи.

Менталната сила с невероятните физически способности е онова което направи от Новак Джокович върховен атлет. А когато това изчезна, отслабна и той стана по-слаб. Този срив се случи след Ролан Гарос през 2016 когато сръбският ас влезе в легендите, държейки по едно и също време всичките четири титли от Големия шлем. Пренасищане, но и възпаление на костта на лакътя, която дотогава тлееше, го спряха. До края на този сезон асът предаде първото място на Анди Мъри, а през миналия се намъчи и се стигна до отказването срещу Томаш Бердих на Уимбълдън. Оттогава до днес тази травма на лакътя не е напълно излекувана, заради което Ноле беше принуден да се откаже от първите две предизвикателства в новия сезон, демонстративния турнир в Абу Даби и АТП турнира от серия 250 в Доха, където трябваше да брани титлата. Сега се говори, че ще започне в Нова Зеландия през втората седмица на януари, но още нищо не е ясно.

"Ситуацията с лакътя, за съжаление, не се е променила в сравнение с вчера. Продължавам да усещам болка. Затова съм принуден да се откажа от АТП турнира в Доха, който през миналата година беше обявен за най-добър от серията 250. Съжалявам, че няма да имам възможност да играя пред своите привърженици в Катар, откъдето имам хубави спомени. Помня много мачове, като финала от миналата година срещу Анди Мъри. Атмосферата на стадиона е отлична, а организацията е на най-високо ниво. Всичко това ще ми липсва. След детайлна консултация с лекарите, решихме, че е най-добре да продължа с терапията и лечението на лакътя", гласи съобщението на Новак Джокович.

Било както било, ние ще се надяваме, че с Ноле скоро всичко ще е наред и поне до Откритото първенство на Австралия ще успее да се "стегне". Защото пред него е много интересен сезон, в който би могъл наистина без големи проблеми да се върне на първото място в листата на АТП. В момента заема 12-о място, но когато турнирът в Доха завърши на 7 януари сръбският ас ще загуби 250 точки спечелени миналата година когато победи Анди Мъри, което ще го спусне допълнително в класирането до около 15-а позиция.

Но, тогава пред него се "отваря" буквално целия сезон, защото до края на 2018 защитава за него мизерните 2335 точки в АТП, а припомняме, че само с една титла от Големия шлем може да вземе 2000. Новият треньорски щаб начело с Андре Агаси и Радек Щепанек би трябвало да върне шампионската самоувереност на белградчанина и той да направи това което Федерер и Надал направиха през 2017. А това е да покаже на всички, че продължава да е най-добрият и че ако не беше контузията, кой знае кога щеше да завърши неговата хегемония.
от Агаси се очаква да върне Ноле на върха
Поред Новак в подобна ситуация са Анди Мъри, Кей Нишикори, Томаш Бердих, Стан Вавринка и много други на които контузии попречиха да изиграят годината до края. А това означава, че лесно можем да очакваме смяна на върха в класирането на АТП през лятото, ако не и по-рано, преди всичко на Откритото първенство на Австралия където лесно може да се случи, ако не се появи първият Рафаел Надал, когото отново мъчат коленете.

Заради тази по-дълга и основна пауза трябва да се очаква и по-свеж и по-гладен Новак, който иска да се върне там където му е и мястото, на самия връх. Докато той беше болен, светът на белия спорт суверенно владееха двамата негови най-големи съперници, Роджър Федерер и Рафаел Надал, но се появиха и няколко нови лица, които най-накрая могат да разбият хегемонията. Тук преди всички е Александър Зверев, но и Доминик Тийм, както и освеженият Григор Димитров. Разбира се, ако преди това тези тримата не им сломят напълно духа, което сме виждали твърде често с много други противници на "голямата тройка" в последните 10-15 години.

АТП точки за защита

Доха АТП 250 - 250
Открито първенство на Австралия ГШ 2000 - 45
Акапулко АТП 250 - 90
Индиън Уелс Мастърс 1000 - 90
Монако Мастърс 1000 - 180
Мадрид Мастърс 1000 - 360
Рим Мастърс 1000 - 600
Ролан Гарос ГШ 2000 - 360
Истбърн АТП 250 - 250
Уимбълдън ГШ 2000 - 360

Общо 2585 точки за защита