вторник, 30 януари 2018 г.

В Сърбия: Заплатите на учените около 600 евро, оцеляват "на мускули"

През тази година за наука от държавната каса в Сърбия са отделени около 18,2 милиарда динара, което е с 15,2% повече отколкото през миналата, казват от ресорното министерство. Все пак, продължава да е далече от Европа, която за наука отделя средно два пъти и половина повече в съотношение със своя БВП. Къде е сръбската наука в сравнение със света и какво е положението на учените в Сърбия?

Научните работници се движат от търсенето на истината, нови знания, развой на нови технологии, международно сътрудничество.

В Сърбия често за това няма възможност. Средствата необходими за изследвания държавата през миналата година им е изплатила със закъснение от чак шест месеца...

"Развали ви се нещо, нямате пари буквално да го поправите. Искате да съобщите някакви резултати на научна конференция, нямате шанс да го направите. Ние оцеляваме, успяваме да публикуваме научни резултати, които са забелязвани в света, но това е, както бих казал, на мускули", казва Зоран Попович, заместник-председател на Сръбската академия на науките и изкуствата за природни науки.

И на мускули, Сърбия, изтъква, по брой публикувани научни трудове в света заема угледното 48-о място сред 230 държави.

Въпреки това, поразяващо е, казва, че по готовност да задържим талантите сме последни от 140 държави в списъка на Световния икономически форум.

Средна заплата около 600 евро

В Института по физика изтъкват, че в изминалите четири години са се върнали около 40 учени, най-вече заради международни проекти.

"Ако сте вложили десетилетие в своето образование, да стигнете до някакво ниво и сега сте в света в някоя елитна институция, вие няма да се върнете ако нямате елитна институция в държава, която е съизмерима с това", споменава директорът на Института по физика Александър Богойевич.

Когато става дума за средната заплата в Института, Богойевич казва, че е около 600 евро.

Средната нето заплата на научен изследовател в Сърбия е около 73 000 динара, показват официалните данни, а когато отидат в света са многократно по-платени.

За учените в институтите в Сърбия чак и заплатата не е сигурна, защото който няма проект, остава без работа.

С проекти лесно ги задържат - около 90% от тях минават държавен конкурс, в един и същ кош са и най-добрите и далеч по-лоши.

Ново решение - фиксиран дял заплата и добавка за победители в конкурси

Надлежните органи са разбрали, че това не е добре и затова подготвят нов закон и ново решение - комбинация от проектно и институционално финансиране.

"Това значи, че изследователите ще имат един фиксиран дял заплата, която ще бъде в рамките на да кажем 70-75% от сегашните единични цени на труда. Това значи, че те за тази заплата трябва да извършат определена работа, която ще дефинираме с правилник, но ще им бъде гарантирана и няма да зависи от това дали са победили или не са в някой проект", обяснява държавният секретар в Министерството на просветата Владимир Попович.

От друга страна, допълва Попович, проектите ще са напълно състезателни, което означава че по-голям брой изследователи ще участват в конкурса, а преходността ще бъде много по-малко отколкото сега.

"Онези, които победят в тези конкурси ще получат допълнителен грант, добавка към заплатата", напомня Попович.

Надлежните са уверени, че много учени ще бъдат задържани в държавата най-напред с новия модел на финансиране, който ще заживее от догодина.

Колко научни работници са напуснали Сърбия в протеклото десетилетие отговарят, че не знаят.