четвъртък, 25 януари 2018 г.

Светило в спортната медицина: Изглежда ми, че тъканта на Джокович е доста ощетена, а това трудно се оправя

Един от най-известните лекари в спортната медицина, доктор Питър Брукнър, смята, че ситуацията с лакътя на Новак Джокович е прилично проблематична.

"Той избра да върви по пътя без хирургична намеса и това не успя, очевидно. А въпросът е и дали операция би помогнала", заяви за сайта на Откритото първенство на Австралия този специалист, след като Джокович беше елиминиран в четвъртия кръг на първия за сезона турнир от Големия шлем, пръв турнир за него след шестмесечна пауза заради проблем с лакътя.

Този професор по спортна медицина в университета Ла Троб, който е помагал на мнозина върховни спортисти на Австралия, от тамошния футболен, през крикет и ръгби националните отбори, изтъква, че нещата не са безобидни.

"Ако са (хората от медицинското обкръжение на Новак) мислили, че операцията е най-доброто лечение, това щяха да направят и преди шест месеца. На мен всичко това ми изглежда сякаш му е много ощетена тъканта, а не е лесно да се "поправи" тъкан. Тук работата е в изключително натоварване. Невероятни сили преминават през тези две сухожилия в лакътя при определени удари, така че това вероятно не е изненадващо. Това е като ахилесовите сухожилия при бегачите или връзките на коляното при баскетболистите или волейболистите. Просто, огромни сили преминават през тези места, а те нямат добър пролив на кръвта, така че им трябва много време за оправяне", споделя Брукнър.
Лечението със стероидния хормон кортизон според него е едно от решенията, а другото е "инжектиране на кръв", една новост в лечението, но без потвърдени дълготрайни подобрявания. Както изтъква, рехабилитацията във вид на отсъствие от терена може и да не е достатъчна, но "от екипа на Новак зависи да размислят и за друго (хирургично и останали) решение, за да се завърне бившият №1 да се върне в добро "състезателно здраве".

"Сухожилията представляват едно от най-големите предизвикателства в нашата област. Когато веднъж се случи те да се проблем, трудно е да се "върнат" по правилен начин, в истински елитен спортист. Можете и сами да разберете, че Новак е имал на разположение мнението на най-добрите специалисти, най-добрите физиотерапевти, най-доброто лечение и т.н. А всичко това не е било достатъчно да се издържи такова натоварване", заключи доктор Питър Брукнър.
Мнението на един австралийски специалист всякак може да се вземе предвид, но, както и сам изтъква, Джокович има на разположение и други, така че няма съмнение, че със своя екип, както заяви и след загубата от Хьон Чунг в осминафинала, ще направи най-добър план за актуалната ситуация.