неделя, 28 януари 2018 г.

Лютият Чилич отказа да аплодира шефа на турнира

Решението финалът на Откритото първенство на Австралия между Роджър Федерер и Марин Чилич да се играе под затворен покрив на "Род Лейвър Арена" е взето в полза на Федерер, пише хърватският Индекс.

С това са съгласни тенис легенди и любители на белия спорт по целия свят. Мелбърн е втори дом за Федерер, публиката там го обожава, което се е видяло и по време на мача с Чилич.

Затова нищо не се е оставило на случайността, обожаваният Роджър случайно да не остане без шеста титла от Откритото първенство на Австралия и 20-а от Големия шлем в кариерата.
Формално като причина е представена голямата горещина от 38 градуса, но Джокович и Монфис играха на невероятните 68, а покривът не беше затворен. Както не беше и на вчерашния женски финал, който трябваше да бъде прекъснат заради жегата, а дехидратираната Симона Халеп след мача провела нощта в болница, продължава изданието.
Федерер обожава да играе в условията на зала, а накрая в пет сета победи Чилич. Освен това, за финала швейцарецът се е подготвял в зала, а Чилич на открито. Очевидно е, че един от тях е знаел, че ще се играе под покрив.
Грег Руседски, славният английски тенисист, коментира в Туитър: "Единият загрява под затворен покрив, а другият на открито. Финалът се играе под покрив... Това е така погрешно за финал на ГШ, който е турнир на открито, което означава че трябва да се справяш с условията. Засега еднопосочно. Надявам се Чилич да се върне в този мач."

Пат Кеш, легендарният австралиец, смята, че това решение е в полза на Федерер: "Покривът е затворен??? Откритото на Австралия, този турнир не е ли на открито? Фед сигурно е потривал ръце като е чул новината. На Чилич трябваха топлина и вятър, ако е мислил да изненада Фед."
Както вече писахме, тенис любителите в социалните мрежи коментират, че не помнят кога някое решение е отишло толкова в полза на един тенисист... Припомнят и че Федерер почти през целия турнир игра във вечерните термини, когато условията за игра са по-леки отколкото през деня. Чак и неговите най-големи противници Новак Джокович и Рафаел Надал надигнаха глас срещу това.

След финала в речта Чилич мъжкарски честити на Федерер за победата и не каза нито дума за решението, което беше в полза на неговия противник.

Но не можеше да театралничи, и в церемонията при поздравяването на ключовите хора в турнира, аплодира всички с изключение на един.

Когато беше поканен Крейг Тили, президент на Австралийския тенис съюз и директор на Откритото първенство на Австралия, който е взел решението да се затвори покрива, за да неговия приятел Федерер да играе по-лесно, Чилич рязко стана сериозен. Само той не му ръкопляска, а в погледа му ясно се виждаше презрение, пише хърватската медия.

Изданието завършва материала така - Както можете да видите, през това време Тили и Федерер се гледат "влюбено", смеят се и си намигат: