понеделник, 8 януари 2018 г.

Кральевчанин искал да си увеличи половия орган, а като дошла поръчката останал шокиран

Помислил, че може да реши своя хроничен проблем срещу 2200 динара, а виждайки реклама за онлайн купуване в една социална мрежа Петър Дж. от Кральево си поръчал апарат за увеличение на мъжествеността. Едва изчакал да му пристигне пакета с поща, платил при получаването, когато вместо чудесния апарат получил - лупа! Тогава разбрал, че е измамен.
Петар Дж. е само един от примерите от множеството разочаровани и лековерни граждани, които се решили да купят стока по интернет, занесени от обещаваща фотография и достъпна цена. Случвало се е вместо желаната стока гражданите да получат ябълки, а е имало и хубаво опаковани - цигли, че и бетон! Всичко, вместо поръчаното. А когато разберат, че са измамени, вече е късно.
Сива зона идеална за продажба на дрехи, обувки, мобилни телефони...

В сивата, онлайн зона за пазаруване най-много се продават дрехи, обувки, мобилни телефони и играчки. И тук са и най-големите измами.

- За съжаление, над 90% от продажбите през интернет се случват в сивата зона, а привлечени от рекламата и примамливата цена, гражданите лесно се решават за тази покупка, а не проверяват кой е продавачът. И тогава се случва да бъдат измамени и да се подлъжат - разказва Горан Попович от Националната организация на купувачите в Сърбия.

Сива зона на търговия без контрол

Този вид измами се случват главно през социалните мрежи, а особено са изразени през последната година. Причината е проста, лесно може да се стигне до голям брой потенциални купувачи, няма контрол над продажбата, ето възможност за отлична и лесна печалба. А когато измамата се случи, купувачът няма на кого да се жалва, защото и той е (съ)участник в сивата зона на търговията.

- Главно ги привлича ниската цена. Схемата е ясна, продавачът оставя мобилен номер на телефона или имейл адрес, които често сменя и не може да му се хване следата. А когато стоката пристигне, а купувачът е разочарован, той няма начин да направи рекламация нито като плати при доставката или директно по сметка на продавача, да си върне парите - казва Попович.

А ако ви измамят
Това което остава на измамените е да се обърнат към организациите на купувачите, които намират и обявяват явно адреси от които се прави лъжлива онлайн продажба. Другият начин е да се оплачат в полицията. Но за да не се стига до това, както казва събеседникът, купувайте стока от регистрирани продавачи, защото всичко друго е купуване "котка в чувал" (на сляпо - б.р.), буквално.

Тепърва се подготвя контрол на социалните мрежи и системно решение

Все пак, обнадеждаващи са информациите, че ще се контролира продажбата чрез социалните мрежи. Държавата ще прави това за акцизни стоки, които се продават чрез Фейсбук или Инстаграм, защото освен традиционната истинска сива икономика, във възход е и онази в сивата търговия, която се случва чрез социалните мрежи и то специално на акцизни стоки. Подготвя се системно решение, а във фокуса специално ще бъдат хранителни добавки по интернет, за начало.