четвъртък, 18 януари 2018 г.

Джокович: Тенисът стана повече бизнес отколкото спорт, това беше опасно за живота


Новак Джокович нямаше никакъв проблем да каже какво мисли за играта в непоносима жега в Мелбърн, при 39 градуса по Целзий на сянка, докато на корта беше далеч по-топло, докато победи Гаел Монфис във втория кръг на Откритото първенство на Австралия.
Запитан дали е искал мачът да се премести за по-късен, вечерен термин, вместо да започне около 15 часа местно време, започна неговата лавина истина:

- Не, не съм искал. Бях в стил "когато и където и да отредят да играя, ще играя". Мисля, ако говорим за правила, съществува това правило за времевия индекс, тази комбинация от температура и влажност. Не съм сигурен колко е записано, че е позволено - започна Джокович своето изказване.

И тук въобще не е спрял. Напротив.

"Знаете и сами, съществуват дни когато трябва, като супервайзър на турнира, да разпознаете дали е потребно да дадете на играчите допълнителни няколко часа преди началото на мача, докато (времето) не се смири. Разбирам, че съществува фактор наречен продадени билети. Ако не играете, хората няма да се доволни. Трябва нещата да се гледат от повече ъгли преди да се вземе такова важно решение. Но, знаете, могат да кажат на хората и да допълнят на това ниво вие трябва да сте професионален тенисист, който е физически подготвен, начало на сезона е, би трябвало с усилени тренировки да сте се подготвил да издържите такива условия, да бъдете силен. Но мисля, че съществува граница", заяви Ноле.
Водата като спасение от жегата
На тази граница специално обърна внимание:

"Тя е ниво толерантност между онова "бъди подготвен" и да бъдеш в опасност за живота. Сега беше точно на тази граница... Наясно сме, че сме част от индустрия. Нашият спорт стана индустрия, както и много други глобални спортове. Това е повече бизнес отколкото спорт. На моменти това не ми харесва. Като някой който е започнал да играе тенис, който още го играе, и то от чиста страст към този спорт, мога да кажа, че всички ние сме благословени, че имаме големи финансови компенсации за онова което правим, че имаме чудесни животи. Разбира се, много съм благодарен за това. А в същото време, това което за нас всички е най-важно е нашето здраве. И онова което идва след кариерата на играч, когато преминете 30 години или 35. Знаете, има много такива тенисисти, които патят. Те физически могат да се разхождат, тичат, правят джогинг, но патят по други начини, здравни, физиологически...", съобщи Джокович.

Ноле не се поколеба да каже и че актуалната динамика на тенис събитията понякога е - прекалена:

"Много е комплексна темата. Трябва да разберете през какво преминава играч. Като казвам ,че сме част от индустрия, мисля над това, че само се добавят нови и нови турнири. Няма индикация за това, че ще имаме каквато и да е форма на разговори за по-кратък сезон или нещо такова. Само се добавят събития, официални, неофициални... От перспективата на играч винаги имате усещане, че бързате. Винаги сте длъжни да играете на "задължителните турнири". А винаги имате и това голямо предизвикателство да браните точките от миналата година, защото те влияят върху всичко. Винаги сте, седмица след седмица, част от динамиката на нашия спорт, която понякога, казвам понякога, прекалена", каза Джокович.
При това той не иска думите му да изглеждат като жалене, а повече като апел - да се променят нещата към по-добро.

"Всякак, същевременно всичко това е - наш избор, дали искаме или не искаме да играем. Така че не бих искал да звуча неблагодарно. Напротив, много съм благодарен. Само че също така мисля, че би трябвало да има рационален разговор за, да кажем, правилата, които се прилагат когато става дума за сигурността и доброто състояние на участниците в тениса", заключи сръбският ас.