вторник, 16 януари 2018 г.

Абе: Сърбия е спортна сила


На официалната вечеря с президента и премиера на Сърбия японският премиер Шинзо Абе сподели, че от японците, които са пребивавали в страната е чувал похвали за сръбското гостоприемство. По време на тоста използва възможността да съобщи, че Сърбия е позната на японците и като спортна сила. Като най-известни спортисти назова Новак Джокович, ватерполистите, баскетболистите, а специално похвали "фантастичната игра" на футболиста Драган Стойкович Пикси.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Япония Шинзо Абе направиха тостове на официалната вечеря в Дома гарде.

"Сигурен съм, че вашето посещение представлява повратен момент в развитието на нашите отношения", заяви Вучич в тоста.

Президентът на Сърбия изтъкна, че "рядко е имал възможност да види толкова скромни, достойни и добри хора", като японския премиер и неговата съпруга, която също присъства на вечерята в Дома гарде.

Допълни, че е учил много за Япония, спомена определени места, които би искал да посети, за да всичко което е видял досега в Япония да събере в една хубава картина.

Вучич се пошегува и че сърбите, за разлика от японците, не ядат здравословна храна.

Изтъкна, че на сърбите най-много им означава да се забележи, че са добри домакини, така че пожела на гостите от Япония да се чувстват в Белград като у дома си.

Похвали за сръбското гостоприемство

Японският премиер в своя тост си спомни голямата помощ, която Сърбия е дала на тази страна след земетресението през 2011 година. "Никога няма да забравим това", подчерта Абе.

Изрази задоволство, че е дошъл в Сърбия, изтъквайки, че е чувал похвали за гостоприемството на сърбите от японци, които са били в страната.

"Аз съм днес в Сърбия благодарение на вашето добро гостоприемство. Искам сърдечно да благодаря на президента Вучич и на всички за доброто посрещане", заяви Абе.

Японският премиер използва възможността и да каже, че Сърбия е позната на японците като спортна сила.

Като пример за сръбски спортисти, известни в Япония, Абе спомена Новак Джокович, ватерполистите, баскетболистите, а специално изтъкна футболиста Драган Стойкович Пикси, който игра в Япония.

"Японците са гледали неговата фантастична игра, която показа веднага след началото на японския професионален футбол", заяви Абе.

Премиерът на Япония изрази увереност, че Сърбия ще спечели повече от 15 медала на летните Олимпийски игри, които ще се проведат през 2020 година в Япония.

"Президентът на Сърбия каза, че ще спечелите 15 медала, а аз съм сигурен, че ще имате повече от 15", заяви Абе.

Японският премиер честити на присъстващите Сръбската Нова година и подчерта значението на бъдещите приятелски отношения между Япония и Сърбия. От 1999 г насам Япония е най-големият дарител, като е дала над 500 милиона евро чрез 207 проекта за основни потребности и други дарения.

За уважаемите гости беше подготвена и кратка културно-художествена програма.