петък, 26 януари 2018 г.

Любовна история с трагичен край за балкански щъркели

Любовна история с тъжен край...

Два щъркела, които са свили гнездо в населеното място Трново, близо до Сански мост в Босна и Херцеговина, вече не са заедно, като последица от трагично събитие.

Банялукската медия "Независне" пише за тази случка, съобщавайки че жителите на Трново били много щастливи когато тези два щъркела се настанили в центъра на това селище, а от умиление ги нарекли Муйо и Фата (най-популярните имена в Босна - б.р.).

За съжаление, наскоро е починал мъжкият Муйо, а се предполага, че го е убил токов удар.

Председателят на местната община Адем Садич казва, че Муйо, най-вероятно, е закачил жица под напрежение и веднага след това е починал от токовия удар.

Местните казват, че тези два щъркела всяка година, след преселването на юг, винаги се връщали в Трново, първо Муйо, после Фата и са станали любимци на селото.

Едно утро мъжкият е бил намерен мъртъв и предполагат, че го е убил токов удар. Няколко дни по-късно, казват местните, вкъщи се върнала и Фата. С дни седяла в гнездото и чакала спътника си в живота, а след това отлетяла и повече не се върнала.

Орнитолози казват, че щъркелите са моногамни и остават заедно цял живот.

От юг обичайно първи се връщат мъжките, които обновяват гнездото, което са напуснали предходната година. След няколко дни стига и женската, която се присъединява към партньора. Но, без оглед на това, че остават заедно за цял живот щъркелите при завръщането се ухажват, за да подсилят своята връзка. Любовната връзка между щъркелите е между най-силните в животинския свят, пишат от "Независне".